22 april 2020

Fyra miljoner till Musikerförbundets krisfond

SAMI skänker två miljoner till Musikerförbundets Krisfond. I och med Spotifys löfte att matcha alla bidrag upp till 10 miljoner dollar får fonden därmed ett tillskott på fyra miljoner kronor

Pengarna i krisfonden går oavkortat till artister och musiker i Sverige som just nu befinner sig i ekonomisk kris.

– Det är en svår tid för artister och musiker, många har fått sitt hela levebröd undanryckt när konserter ställs in och musikrelaterade verksamheter stänger ner. På SAMI gör vi allt vi kan för att göra situationen lättare för våra medlemmar, säger Stefan Lagrell, vd på SAMI.

Pengarna kommer från SAMI:s fond för kulturella och utbildningsrelaterade ändamål. Artister och musiker som tagit ekonomisk skada av inställda spelningar eller engagemang kan ansöka om stipendium från krisfonden.

– Genom Spotify COVID-19 Music Reliefs samarbete med Musikerförbundet vill vi hjälpa artister och musikskapare att överleva ekonomiskt i dessa utmanande tider, och SAMI:s bidrag är oerhört välkommet. Tillsammans gör vi skillnad, säger Jenny Hermansson, nordisk vd på Spotify.

Sami, som är Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, har tidigare meddelat att man bl a jobbar på att tidigarelägga utbetalningar för att stötta musiker som har det svårt. Något som MI skrev om här.

Christel Valsinger