6 april 2020

Spotify stöttar Musikerförbundets krisfond

Som MI berättat har Spotify lanserat initiativet COVID-19 Music Relief. Nu är det klar att Musikerförbundet blir samarbetspartner i Sverige. 

Sedan starten av COVID-19-pandemin har Spotify fört diskussioner med alla delar av musikbranschen för att hitta sätt att stödja de artister, musiker och musikskapare som har drabbats hårt av pandemin.

Nyligen lanserades Spotify COVID-19 Music Relief – ett initiativ från Spotify som tillsammans med organisationer världen över stöttar artister och musikskapare genom att erbjuda finansiell hjälp till de som behöver den bäst. Inledningsvis samarbetade Spotify med MusiCares (USA), PRS Foundation (UK), Help Musicians (UK) och nu inleds också ett samarbete med svenska Musikerförbundet.

Spotifys stöd innebär en engångsdonation och därefter kommer alla donationer som görs via Spotify COVID-19 Music Relief-hemsidan på https://tinyurl.com/s32uxeh att matchas av Spotify, med motsvarande summa, upp till totalt 10 miljoner dollar globalt.

Den är verksam i musikbranschen och behöver stöd uppmuntras av Spotify att besöka deras samarbetspartners hemsidor för information om ansökan.

Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify, säger i ett pressmeddelande:

“Hela musiksverige, från scenarbetaren till musikern och artisten, påverkas märkbart av den kris som uppstått till följd av COVID-19-utbrottet. Artister når dagligen ut till nya och befintliga fans genom Spotify, men livescenen är minst lika viktig och där förlorar många verksamma nu dramatiskt inkomster. Genom Spotify COVID-19 Music Reliefs samarbete med Musikerförbundet vill vi hjälpa artister och musikskapare att överleva ekonomiskt i dessa utmanande tider. Ditt bidrag gör skillnad, och därför hoppas jag innerligt att alla som har möjlighet att hjälpa till gör det.”

Jan Granvik, förbundsordförande Musikerförbundet, fortsätter:

“Många musiker och artister har över en natt förlorat sina inkomster på grund av COVID-19 epidemin och hamnat i en mycket besvärlig ekonomisk situation. I det läget är det är oerhört glädjande att Spotify stöttar Musikerförbundets krisfond, för att hjälpa dessa utsatta musiker och artister. Det är även en viktig signal till övriga aktörer i musikbranschen, om vi alla hjälps åt så kommer det att göra skillnad!”

Med anledning av pandemin har Musikerförbundet startat en krisfond vars syfte är att dela ut stipendier till musiker, artister och scenarbetare som är verksamma inom Musikerförbundets verksamhetsområde och har lidit ekonomisk skada av pandemin.

Alla som är verksamma inom något av Musikerförbundets verksamhetsområden, medlemmar som icke-medlemmar, och har fått konserter eller engagemang inställda till följd av COVID-19 kan ansöka om stipendium från krisfonden. Mer information om fonden och ansökan finns att läsa här https://tinyurl.com/ssjeb6k.

Spotify jobbar också för att lansera en ny funktion som kommer möjliggöra insamlingar för artister direkt från fans. Spotify kommer snart att ge artister möjligheten att driva sina lyssnare från sin artistprofil till en insamling som de själva väljer.

Artisterna kommer kunna länka till en insamling till sig själva, till en annan artist som är i behov av stöd eller till ett separat initiativ som de själva väljer. Funktionen kommer att vara valfri för artister att nyttja; inga ändringar kommer att göras på deras profilsidor utan att artisten väljer att medverka. Bidraget går oavkortat till det artisten själv valt, Spotify kommer inte ta en del av bidragen.

Artist intresserade av den här funktionen kan anmäla intresse här https://tinyurl.com/qrs2wcv så kommer ett mail när den är redo — eller följ Spotify For Artists på Twitter.

Lars Nylin