Nyheter 31 mars 2020

Förändrad lyssning på Spotify

Spotify har släppt statistik kring hur den rådande situationen påverkar användandet av tjänsten. Lugnare musik, barnmusik och klassisk musik har ökat, samt ett nytt fenomen som man kallar ”balkongmusik”. 

Det har skrivits en del under de senaste veckorna om hur streamingtjänster påverkas av pandemin. Viss statistik menar att musikstreaming minskar, medan andra analyser pekar på ökad användning. Spotify släppte nyligen lite egna intressanta slutsatser.

Exempelvis streamas det mer mellan olika enheter såsom datorer, TV-apparater, smarta högtalare och spelkonsoler när färre människor streamar i sina bilar under det dagliga pendlandet, samtidigt som fler jobbar hemifrån. En annan förändring är att användning av spellistor för matlagning och hushåll har ökat, vilket visar att folk nu primärt fokuserar på familjen och hemmet snarare än på musik avsedd för större sociala sammankomster.

Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, säger:

– En förändrad vardag innebär nya mönster som sätter spår i vårt lyssningsbeteende. När oron i omvärlden växer söker vi oss till lugnet genom både musik och poddar, exempelvis ser vi ett ökat lyssnande på lugn musik samt meditations- och nyhetspoddar. Vi ser också att fler gemensamma spellistor skapas och delas, där två eller fler användare lägger till låtar i samma spellista. Ett tydligt bevis på att vi vill njuta av musik tillsammans även under social distansering.

Streamandet av The Police’s låt ”Don’t Stand So Close to Me” har exempelvis ökat med mer än 135% under de senaste veckorna, samtidigt som Spotify internationellt ser att många lyssnar på poddar som Coronavirus: Fact vs. Fiction (CNN), Coronavirus Global Update (BBC), och Don’t Touch Your Face (Foreign Policy).

Lyssnandet i kategorin Barn & Familj har alltså ökat, och framför allt är det musik som verkar användas för att hjälpa barn att somna som spelas mest.

I Italien och Spanien har folk börjat sjunga tillsammans från balkonger och fönster – framförallt för att hedra vård- och räddningspersonal. Två av sångerna som sjungits i Italien har skjutit i höjden på Spotify: streamingen av “Abbracciame” ökade med 820% den 13 mars och “Azzurro” gick upp mer än 715% dagen efter.

Från 15 mars ökade streamandet av 80-talslåten “Resistiré” (I Will Resist) av Duo Dinamico med mer än 435% i Spanien.

All statistik och information finns här.

Daniel Johansson