26 mars 2020

Coronahjälp från Spotify

Nu startar Spotify ett hjälpprojekt kallat Spotify COVID-19 Music Relief project – och matchar där donationer med upp till 100 miljoner kronor.

Projektet går enkelt summerat ut på att rekommendera organisationer som erbjuder ekonomisk hjälp till de mest drabbade musikskaparna runt om i världen. Inledningsvis  samarbetar Spotify med organisationerna Musicares, PRS Foundation och Help musicians. Enligt uppgift presenteras svenska partners i dag torsdag.

Spotify ska sedan matcha alla donationer som görs till de verifierade organisationerna, genom hemsidan för Spotify COVID-19 Music Relief, upp till 10 miljoner dollar.

Förra veckan kom ett upprop av stöd från Spotify sjösatt av artisten Tina Ahlin som undertecknades av tusentals artister. På en fråga från tidningen DI Digital om det nya initiativet är ett svar på uppropet Snart tystnar musiken svarar Spotifys nordiska innehållschef Johan Seidefors:

”Inte alls. Sedan starten av COVID 19-pandemin har Spotify följt dess utveckling och övervägt de bästa sätten vi kan hjälpa till. Spotify har engagerat partners över hela branschen för att diskutera hur vi kan stödja de artister och musikskapare som drabbats och de är många. Det finns ingen enkel lösning här, men vi är angelägna att göra vad vi kan för att hjälpa och kommer att fortsätta följa hur situationen utvecklas.”

I uppropet skrevs bland annat:

”Företag som Spotify och andra kapitalstarka aktörer, ni har nu ett enastående tillfälle att göra en ovärderlig insats genom en stöd-donation i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden till en akutfond där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster. En sådan donation kunde inspirera andra att följa ert solidariska exempel”.

I förra veckan uppgav en talesperson för Spotify till bland andra Dagens Nyheter att man gjort en del av sina annonsytor tillgängliga för regeringar och ideella organisationer att använda för information om Corona.

De som vill stödja det nya initiativet uppmuntras att besöka hemsidan, de som vill söka bidrag uppmuntras vända sig till Spotifys partners.

På artistplattformen Spotify for artists ska Spotify enligt sin blogg inom kort lansera en funktion för att samla in donationer från fans. Artister ska kunna länka till en verifierad finansieringssida för sig själva, en annan artist, eller till andra initiativ. Pengarna går vidare oavkortat, Spotify tar ingen andel.

Länk till initiativets hemsida: https://tinyurl.com/tw2uxje

Lars Nylin