23 mars 2020

Inga tecken på läcka i Melodifestivalen

SVT och spelbolaget Betfairs egna utredningar visar inget som tyder på att någon skulle ha läckt information om The Mamas vinst i Melodifestivalen i förväg. Anklagelserna kom efter att stora summor satsats på låtens vinst, kort innan resultatet utannonserades.

Strax efter att omröstningen i årets Melodifestival stängt satsades plötsligt stora belopp på vinst för The Mamas låt Move hos spelbolaget Betfair.

– Det finns personer som spelar som har information om röstningsresultatet innan det blivit offentligt, så enkelt är det, sa Dan Korhonen, chef för spelsäkerhet på Svenska Spel till Aftonbladet, som skrev om anklagelserna.

Nu har SVT utrett anklagelsen om att det skulle läckt information. ”Efter en genomgång av de funktioner som har tillgång till röstningsresultatet före alla andra finns det inte längre någon misstanke om en intern läcka”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Spelbolaget Betfair gör regelbundet egna granskningar men kan heller inte hitta något  har tittat närmare på spelmönstret men hittar inget som tyder på att intern information om röstningen skulle ha läckt. Inte heller ser de några misstänkta avvikelser i förhållande till andra spelmarknader.

– Det här var en allvarlig spekulation och anklagelse och jag hade mina tvivel om detta verkligen kunde stämma redan när jag blev kontaktad av Aftonbladet, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

– Vi har högt förtroende för dem vi arbetar med, de har gott omdöme, och det hade förvånat mig mycket om vi hittat något som visat att de här anklagelserna stämde.

Christel Valsinger