Corona påverkar även musikbranschen

Coronaviruset börjar nu konkret påverka även svensk musikbransch. Mest uppmärksammat hittills är att mässan South By Southwest i Austin, med stort svenskt deltagande, ställts in. Men viruset fanns i högsta grad även i faggorna när Melodifestivalen arrangerades i lördags. Exemplen på inställda turnéer och festivaler som påverkar svenska akter ökar i antal varje dag.

Mest rubriker hittills har det fått att Melodifestivalen till sist arrangerades med publik i Friends Arena i Solna i lördags. Det danska tv-bolaget DR beslutade att sända lördagens uttagning till Eurovision song contest utan publik. Detta sedan den danska statsministern Mette Frederiksen uppmanat alla arrangörer av evenemang med fler än 1 000 deltagare att ställa in eller skjuta upp.

Men de svenska arrangörerna SVT och Live Nation valde alltså att arrangera med publik, totalt 29 000. Man följde angivna rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Några av de medverkande artisterna uttalade sig som tveksamma till beslutet. Förhandsfavoriten Dotter sa till exempel i Expressen, med hänvisning till det danska beslutet:

– De kanske gjorde rätt. Det återstår att se hur många som blir smittade här inne.

Den internationellt hittills mest uppmärksammade branschföljden av Coronautbrottet är att South By South West i Austin ställts in för första gången på 34 år. Till den mässan/festivalen brukar vanligen ett stort antal svenska branschaktörer åka.

Export Music Sweden hade i år ingen planerad gemensam resa, men skulle vara en del av bland annat initiativet SAS Scandinavian House.

På Export Music Sweden säger VD Jesper Thorsson:

– Ett inställt SxSW känns märkligt. SxSW är ju gigantiskt och sträcker sig långt utanför vår bransch. Jag hade det på känn dagarna innan beskedet, speciellt när vår partner SAS gick ut med att man inte skulle köra SAS Scandinavian House. Vi skulle haft en matchmaking session där mellan amerikanska och svenska företag nästa tisdag. Senare på fredagskvällen ställdes hela SxSW in.

Vad får det för följder?

– Det är givetvis tråkigt eftersom det är en missad chans för extremt bra nätverkande och möjlighet till showcases i Austin. Men det kommer också innebära ekonomiska konsekvenser för många då det är svårt att få tillbaka pengar för hela, eller delar av flyg- och hotellbokningar, etc. Det verkar som om några svenskar överväger att åka till Austin ändå, men jag har inte hela bilden än. ExMS kommer inte vara på plats

Den Stockholmsbaserade amerikanske musikern och mångsysslaren Michael Blair sitter i SXSW:s advisory board och är mentor för mässans musikdel. Han säger till Musikindustrin:

– Det är en stor chock på många nivåer. Förlorade möjligheter till nätverkande. Miljarder förlorade kronor för lokala företag. Hemskt. Jag vet dock att många lokala musiker kommer att göra spelningar, trots allt. Det har också redan gjorts initiativ för att hjälpa drabbade företag.

Vet du hur många svenskar som påverkas utöver de kopplade till Export Music Sweden?

– Tyvärr inte. Jag har sett meddelanden från svenska musiker som åker dit för klubbspelningar som inte är i SXSW:s regi, men har ingen aning om hur många det kan handla om.

I strid ström kommer nu rapporter om svenska akter som sett turnéer utomlands helt eller delvis ställas in. In Flames har fått en turné i Kina inställd. Ultra Music Festival i Miami har ställts in för första gången sedan 1999, där skulle bl a Eric Prydz och Adam Beyer ha framträtt. Det är frågetecken kring Veronica Maggios framträdanden i Norge kommande vecka sedan vissa kommuner, likt Frankrike och Danmark, satt gräns vid 1000 besökare för evenemang. Göteborgssymfonikerna har ställt in Japanturné sedan myndigheter i Japan stoppat alla konserter under två veckor.

Ett annat band som påverkats är Oddjob/Jazoo. Medlemmen Per ”Ruskträsk” Johansson säger till MI:

– Vi har fått tio dagars turné i Frankrike inställd. Vi skulle ha gjort två tre konserthuskonserter per dag för i runda slängar 5-700 barn åt gången. Så jävla trist på alla sätt och vis. Förutom alla trevliga konserter, läs Beatles-drag, så är det ju ett stort ekonomiskt bortfall. Vi har dessutom fler konserter i snar framtid där nere som ligger risigt till.

Hos bokningstjänsten Gigital säger Givar Shabani:

– Vi har definitivt märkt av Coronaeffekten på de gigs som blivit bokade. Väldigt många events som ställs in och eftersom hotell-spelningar är en stor kundgrupp så har majoriteten av dessa också ställts in.

En annan följd av utbrottet, i kombination med oro på oljemarknaden, är att börsen faller och så även för branschkopplade aktörer. I synnerhet Live Nation har drabbats, men även exempelvis Spotify.

Bryan Adams har ställt in sina tre svenska framträdanden i veckan, en följd av att hans norska och danska konserter ställts in.

Globalt växer samtidigt listan över turnéer som ställts in. Madonna har ställt in två shower i Paris.  Green Day och brittiske rapparen Stormzy har ställt in sina Asienturnéer. Sydkoreanska BTS har avbokat sina aktuella framträdanden i hemlandet. Mariah Carey har skjutit upp delar av sin turné, detsamma gäller Avril Lavigne. Redan innan beslutet kom från SXSW hade bl a Ozzy Osbourne och Nine Inch Nails hoppat av mässan.

MI uppdaterar löpande.

Lars Nylin