27 februari 2020

Oklart om Brexitföljder

Det är fortsatt oklart vad som händer när akter från EU ska arbeta i Storbritannien efter att Brexits övergångsperiod slutar sista december i år.

I Storbritannien har flera talespersoner för musikbranschen den senaste veckan hävdat att det minst kommer att krävas skriftligt på de arbeten som ska utföras, och att det är mycket oklart vem som kan utfärda detta.

Men på flera håll tolkar man det som sagts från det brittiska inrikesministeriet att det kommer att krävas dels visum, dels olika former av avgifter och avtal minst 90 dagar innan.

Till tidningen The Guardian säger dock en talesperson för inrikesministeriet, Home Office:

– Storbritannien lockar artister, entertainers och musiker av världsklass, det kommer inte att förändras under det nya systemet, det kommer inte att krävas arbetsvisa.

Tolkning står alltså mot tolkning nio månader innan formella Brexit. MI har talat med några svenska aktörer som berörs:

– Nyheten att UK avser att införa visum för gästartister från EU är mycket störande. Att skapa murar inom Europa är en destruktiv handling som inte kommer främja någon part. MMF och EMMA kommer självklart göra allt vi kan för att påverka britterna till att ändra ställning i denna fråga, säger Per Kviman, styrelseordförande för European Music Managers Alliance samt Music Managers Forum Sweden.

Ett svenskkopplat bolag som ständigt har akter på turné är agenturen Pitch & Smith. Där säger Stefan Juhlin:

– I dagsläget så är det fortfarande oklart exakt hur det kommer påverka vår verksamhet. Det vi vet dock är att det kommer att bli dyrare att turnera i Storbritannien för både våra nordamerikanska och europeiska artister, då det kommer behövas en ny typ av arbetstillstånd och att i likhet med Norge och Schweiz, kommer behövas ansökas om en ATA-carnet, vilket kan vara kostsamt. Vi ser väl att det framför allt kommer påverka de mindre etablerade artisterna, där gagenivån är lägre.

Lars Nylin