25 februari 2020

3 tips på by:Larm

På torsdag öppnar årets upplaga av by:Larm i Oslo. Konferensen och festivalen bjuder som vanligt på ett digert utbud av panelsamtal, intervjuer och konserter och samlar många från svensk musikbransch. Vi bad några branschbekanta om deras bästa tips ur programmet.

 

Anette Hökengren, General Manager & Director, Film TV & Advertising, Sony/ATV

Augustine. Fredag, Revolver, kl 20. Lördag, Vulkan Arena kl 22.

Ett annorlunda sound med en retro touch som sticker ut i dagens musikbrus. Går inte att inte älska. Har inte haft möjlighet att se honom live ännu så det är ett absolut måste.

Hildur Guðnadóttir. Torsdag, Dansens hus, kl 14.

Så otroligt coolt att hon kommer till ByLarm. Från att vara relativt okänd, trots att hon skapat egen musik och samarbetat med många stora namn sen flera år, och även gjort musik för film och TV serier tidigare, så kliver hon ut nu i rampljuset med dunder och brak. Ska bli så spännande att höra hennes historia. Det kommer jag inte missa.

Filmkomponister under ökad press. Fredag, Matsal kl 11.

Buy-out klausuler i Film och TV produktioner – som musikförläggare är det här ett problem vi allt oftare tampas med. Både vi och de låtskrivare vi representerar får krav på oss att avsäga oss våra rättigheter för att vår låtskrivare ska få uppdraget att skapa musik för film och TV produktioner. Något vi inte kan acceptera. Ska bli väldigt intressant att höra vad panelen har att säga.

 

 

Marko Lindroos, label manager, Playground Music

Hildur Guðnadóttir. Torsdag, Dansens hus, kl 14.

Det ska bli otroligt spännande att få höra henne prata om sin musik. Hon har lyckats exponera den breda massan på ett internationellt plan för det som gör experimentell musik så fantastisk. Att förmedla komplexa känslor via okonventionella ljudbilder. Hon har ju jobbat med Throbbing Gristle, The Knife och Sunn 0))), hur coolt är det inte att hon även tonsätter Hollywood-produktioner? Jag kan inte överbetona hur mycket hon gjort för experimentell musik.

Nicole Sabouné. Torsdag, Kulturkirken Jakob kl 00.

Okay Kaya

För att det är så härligt att en av Skandinaviens mest originella stämmor är tillbaka och med en djupare och mer nyanserad inriktning i sin musik. Hennes musik låter alltid mäktig inspelad med att se Nicole live är något helt annat, hennes scennärvaro är elektrifierande.

Okay Kaya. Lördag, Kulturkirken Jakob kl kl 22.

Kaya Wilkins dekonstruerar den trötta genren bedroom pop på ett fantastiskt sätt. Hon behåller det intima och intrikata men har en helt obegränsad ljudbild och hennes texter berör rätt obekväma ämnen på ett riktigt underfundigt sätt. Hennes fingertoppskänsla för att balansera skönhet och fulhet är imponerande.

 

Christopher Thordson, Commercial Manager, Ifpi.

Cashmere Cat. Fredag kl 22, Sentrum Scene.

Med miljarder låtskrivarstreams i bagaget får man inte missa Norges motsvarighet till Max Martin och Shellback när han uppträder på hemmaplan. Magnus August Høiberg (aka Cashmere Cat) har skrivit/producerat låtar till bl a Kanye West, The Weeknd, Avicii, Halsey, Shakira och Travis Scott. Han syns dessutom i liner notes till förra årets sommarplåga Señorita med Shawn Mendes och Camila Cabello, som Høiberg producerade med sitt crew Andrew Watt och Benny Blanco.

Emerging Markets. Torsdag kl 11, Smelteverket.

En tredjedel av världens befolkning bor antingen i Kina eller Indien. Trots detta står dessa länder bara för en bråkdel av de globala musikintäkterna. I den senaste IFPI Global Music Report kvalade Kina in på plats sju av världens största musikmarknader tack vare licensieringen av deras lokala musiktjänster QQ Music, Kugou och NetEase, men Kina är fortfarande långt efter Japan (plats två) som har mer än fem gånger högre omsättning. Indien hittar man inte förrän på en blygsam plats 15 – strax efter Sverige (!) som är världens fjortonde största marknad trots vår relativt lilla befolkning. Tillväxten i Kina och Indien – och kanske framför allt utmaningarna med att implementera copyright i dessa marknader – är mycket intressant att följa, både för kreatörer och musikbolag.

Jelassi. Fredag kl 01, Ingensteds.

Jelassi blev nyss snuvad på en Grammis av Einár. Men hon bjöd på en grym show på Grammisförfesten när hon uppträdde tillsammans med alla nominerade i kategorin för ”Årets Nykomling”. Jag hoppas på att höra fler texter från henne om området som hon själv kallar för ”Port 43 på Blattebacken i Farsta”.

 

Ida Staxenius, Writer Relations Stim.

Imenella. Torsdag, Sentrum scenen kl 20, fredag, Kulturkirken Jakob kl 01.

Imenella är onekligen en av de starkaste stjärnorna på hip hop-scenen just nu och ett bra tag framöver. Det är få som är så mångsidiga, hon sjunger, rappar, dansar, skriver text & musik samt är en otroligt performer. Om man inte har sett henne live så måste man göra sig själv en tjänst att passa på nu under By:Larm. Hon är verkligen en av mina nya favoritartister.

NEA. Fredag Vulkan Arena kl 22, lördag Rockefeller 22.30.

Jag har lyssnat på Linneas musik sen hennes första låtar släpptes, redan innan hon klev fram som artist. Därför är jag så glad över att hon nu står i rampljuset och att hela världen får ta del av hennes artisteri lika väl som hennes låtskrivar-geni. Missa ej!

Keychange 2.0. Torsdag kl 14, Pokalen.

Keychange är ett grymt projekt som jobbar för en mer jämställd musikbransch genom att främja kvinnliga och icke-binära kreatörer och innovatörer. Vi hade nyligen hela gänget med 72 deltagare från tolv olika länder hos oss i Stim Music Room under en hel helg. Det var så coolt att se alla dessa smarta, kreativa människor jobba tillsammans och knyta kontakter för en framtida musikbransch där alla har samma förutsättningar.

 

Jenny Ring, Music Supervisor samt Manager för Stella Explorer som spelar fredag kl 22:30 på Pokalen och lördag, 21:30 på Verkstedet.

Morabeza Tobacco. Torsdag kl 21, Ingensteds, fredag kl 23.30, Rockefeller.

Hade inte hört dom innan, men nu går deras låt TTYL varm i mina lurar!

Fabiana Palladino. Torsdag, Kulturkirken Jakob kl 22, fredag St Edmund’s church kl 22.30.

You had me at drömmig 80-tals synth pop.

– Sen är ju nåt av det bästa med festivaler att ramla in på spelningar och upptäcka band som man inte visste om att man skulle älska.

 

Christel Valsinger