18 februari 2020

De kan vinna musikpriset på Riagalan

Nu är det klart vilka som har chans vinna pris på Riagalan i kategorin ”Årets bästa musik i program/programidé scripted”. Galan lyfter fram kreatörer inom tv-produktion och priset för bästa musik delas ut av Musikförläggarna tillsammans med Stim.

Riagalan äger rum den 12 mars på Cirkus i Stockholm och firar i år 10-årsjubileum. Musikkategorin introducerades dock först förra året, då Martin Hederos och Irya Gmeyner fick priset för tv-serien Systrar 1968, tillsammans med Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg.

I år är de nominerade för bästa musik i program/programidé scripted:

Allt jag inte minns – kompositör: Lisa Holmqvist [Manus], av Black Spark & Kärnfilm

Fartblinda – kompositör: David Engellau [Manus], av FLX

Innan vi dör – kompositör: Niclas Frisk [Universal Music Publishing], av BR•F

Syftet med priset är att premiera den mest kreativa, och samtidigt självklara, användningen av upphovsrättsskyddad musik i svensk tv-produktion. Urvalet utgår från de inskickade bidragen i Riagalans kategori ”Årets Program/Programidé scripted”. Utmärkelsen hyllar den tv-produktion som med hjälp av musiken lyckats lyfta det rörliga materialet till en ny nivå.

Årets jury har tittat på hur väl musiken och bilden samspelar i produktionen, kreativ höjd samt hur musiken lyfter produktionen. Mottagare av priset är de som skapat musiken tillsammans med produktionsbolaget bakom tv-produktionen.

Årets musikjury består av:
Daniel Edvardsson, Vice VD Mastiff
Irya Gmeyner, kompositör, sångerska och producent tillika 2019 års vinnare av priset (tillsammans med Martin Hederos, Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg)
Johan Nylander, redigerare
Marit Woody, Tf Operativ chef Musikförläggarna
Patrik Sventelius, Senior Advisor Rightsholder Relations Stim

Samtliga nominerade till Riagalans priser hittar du här.

Christel Valsinger