11 februari 2020

Dianne Warren och Anna Netrebko får Polar Music Prize

Den ryska operasopranen Anna Netrebko och den amerikanska låtskrivaren Diane Warren får årets Polar Music Prize. Priset delas ut den 9 juni på Grand Hôtel i Stockholm.

– Jag är mycket glad att 2020 års mottagare av Polar Music Prize är Anna Netrebko och Diane Warren. Det är två oerhört talangfulla kvinnor som verkar i det absoluta toppskiktet inom sina respektive genrer, säger Marie Ledin, vd Polar Music Prize, i ett pressmeddelande.

Anna Netrebko får priset med motiveringen:

Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko.

Uttrycket ”star quality” har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet ”extra”. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken.

Motiveringen för Dianne Warren lyder:

Polar Music Prize 2020 tilldelas den amerikanska låtskrivaren Diane Warren, en mästare på att skriva för den mänskliga rösten.

Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till Hollywood-filmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla sina låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva.

Den 8 juni, i samband med Polar Music Prize, kommer Anna Netrebko att framträda tillsammans med pianisten Elena Bashkirova på Konserthuset Stockholm.

I en kommentar till priset säger hon:

– When I get on stage, something happens and the quality of the performance is ten times better, like I have a voice telling me what to do. It’s always been with me. You are entering the stage to give everything you have. You have to put your soul, your heart and all of your knowledge to reach the souls of the audience. Receiving the Polar Music Prize is a big honour. I am very much looking forward to coming to Stockholm in June.

I samband med prisutdelningen hålls också Polar Talks, en årlig internationell konferens som med gemensamma krafter från musikens värld, forskning och näringsliv lyfter frågor kring sociala och kulturella utmaningar. Den röda tråden är musikens kraft att förändra – ”The Power of Music.” Musikens inverkan på demokratisering står som huvudfokus för årets Polar Talks, som leds av Lisa Lindström (vd Doberman) och Anna Ryott (styrelseproffs, bl a Summa Equity och Axel Johnson AB). Årets Polar Talks hålls den 7 maj på Bio Rio i Stockholm.

Dianne Warren rör vid just musikens kraft att förändra i sin kommentar till priset:

– I don’t have confidence in myself as a human being, but I have unshakeable confidence in my music. When I know something is right, when I know a song is right for somebody…I believe, and it’s unshakeable. I remember writing Til It Happens To You that Lady Gaga sang, and that song got a life of its own. I’m so proud of that song. It had a profound impact on culture and became a real defining moment for the #MeToo movement. I just love that this song, or other songs can have the power to move people to action. Getting the Polar Music Prize is amazing, I’m so honoured. When I looked at the past recipients of it, that I could be in that company is mind-blowing.

Christel Valsinger

Foto Anna Netrebko: Kirk Edwards

Foto Dianne Warren: Emily Shur