31 januari 2020

Digilistan tillbaka på söndag

Digilistan i Sveriges Radio P3 sammanställer varje vecka de mest spelade och strömmade låtarna i Sverige. Förra veckan stoppades programmet, en följd av den senaste tidens debatt o fusk. Men på söndag är listan tillbaka igen. ”Jag känner mig helt trygg med att vi kan lita på underlaget till vår nuvarande lista,” säger Anna-Karin Larsson på SR efter dialog med Ifpi som levererar underlaget .

Tidigare i veckan möttes SR och IFPI, som sammanställer underlaget som programmet använder, för att diskutera åtgärda fusk. SR anser sig ha fått tydliga besked och nu återkommer programmet.

– Vi har bestämt oss för att sända Digilistan i P3 på söndag som vanligt. Inga skillnader, förutom att vi verkligen har granskat vårt underlag tillsammans med IFPI. Och jag känner mig helt trygg med att vi kan lita på underlaget till vår nuvarande lista, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef för musik på SR, till Musikguiden i P3.

En omedelbar åtgärd är att i fortsättningen räknas bara tio streams på en låt från varje enskilt konto, per dag.

– Jag känner mig ändå trygg med det, det begränsar risken för att någon skulle köpa streams till en viss låt. Ett konto är begränsat till tio streams, så då går det inte att boosta upp det så mycket då, fortsätter Larsson till Musikguiden i P3.

Lars Nylin