28 januari 2020

Stim kommenterar misstänkt streamingfusk

Streamingfusket är oacceptabelt och Stim arbetar för att se till att rättighetsinnehavarna får rätt ersättning. Det skriver Stims VD Karsten Dyhrberg Nielsen i ett uttalande som följer i debatten om fejkade och köpta streams.

Stim samarbetar med organisationen ICE Services I England, som arbetar med frågan om streamingfusk för Stims räkning.

”ICE har identifierat flera fall av misstänkt manipulerade streams samt icke-musikaliska verk och har därför initierat en dialog med strömningstjänster som Spotify, Google Play och Youtube för att säkerställa att dessa aktörer tar sitt ansvar”, står det i uttalandet som fortsätter:

”Manipulering av streams innebär att en person får betalt för streams utan att någon faktisk lyssning har skett, vilket leder till en omfördelning av intäkter från rättighetshavare till fuskare. Det säger sig självt att all form av manipulering av streams som syftar till att sko sig på någon annan rättighetshavares bekostnad är fullständigt oacceptabel.”

Stim har också egna metoder för att se till att rätt ersättning hamnar hos rätt rättighetsinnehavare, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen. Uttalandet finns att läsa i sin helhet på Stims hemsida.

Christel Valsinger