22 januari 2020

Nadia Tehran och Jenny Wilson nominerade till Nordic Music Prize

Idag avslöjades vilka nordiska artister och kompositörer som kan vinna Hyundai Nordic Music Prize. Från Sverige är Jenny Wilson och Nadia Tehran nominerade. Konkurrensen består bl a av isländska Hildur Guðnadóttir.

Hyundai Nordic Music Prize har delats ut sedan 2010 till årets bästa nordiska album och utses av en jury bestående av musikjournalister och branschpersoner. Priset initierades av konferensen by:Larm i Oslo och delas ut där,  i år den 27 februari. Bland tidigare vinnare finns Jónsi, First Aid Kit, The Knife, Jenny Hval, Susanne Sundfør och Robyn.

Årets nominerade är:

Nadia Tehran Dozakh: All lovers hell (SE)

Jenny WilsonTrauma (SE)

Pom PokoBirthday (NO)

KarpeSAS Plus, SAS Pussy (NO)

Jada I Cry A Lot (DK)

LowlyHifalutin (DK)

The HearingDemian (FI)

STINAKOIkuisuus (FI)

Hildur GuðnadóttirChernobyl (IC)

Cell7 Is Anybody Listening? (IC)

Countess MalaiseHYSTERÍA (IC)

Juryns motivering:

– På sitt tionde år är det fortfarande en mycket spännande utmaning att välja ut de nominerade till Hyundai Nordic Music Prize. Kvaliteten och mångfalden i Norden är mer bländande än någonsin, och att skära ner 25 album till endast 12 album var en besvärlig process. Vi känner att vi lyckades hitta en spännande variation, vare sig det rör sig om stil, ålder, region eller kön. År 2019 är de nominerade till Hyundai Nordic Music Prize allt från indiepop till experimentell avantgarde, med höga prestationer över hela spektrumet.

Christel Valsinger