22 januari 2020

Fler ansluter sig till satsning mot sexuella övergrepp på festival

Ett 50-tal festivaler, klubbar och konsertarrangörer ansluter sig till projektet Dare to Care, som vill motverka sexuella övergrepp och trakasserier. Bland annat deltar nu även Summerburst i satsningen.

Dare to Care lanserades 2019 och handlar om att främja ömsesidighet i alla sexuella möten. Satsningen drivs av Svensk Live, riksorganisationen för livemusikarrangörer, i samarbete med RFSU – Riksförbundet för Sexuell Upplysning och finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

– Vi börjar nå dit vi ville med projektet, nämligen att budskapet skulle nå väldigt många personer samtidigt. Vi ser festivaler och klubbar som katalysatorer för att driva ett förändringsarbete och påverka sin omvärld. Ju fler som är en del av arbetet, desto större är chansen att vi etablerar en ömsesidighetskultur i hela samhället, säger projektledare Hanna Rothelius i ett pressmeddelande.

– Förra året kunde vi se en skillnad där antalet anmälda övergrepp på festivaler gick ner. När vi nu breddar satsningen till klubbar och fler festivaler, kommer kampanjen nå runt en halv miljon konsert- och festivalbesökare. Det hoppas vi gör ännu större skillnad.

Inom projektet utbildas personal och publik för att öka medvetenheten kring sexuella övergrepp och få fler att agera om de ser någon som riskerar att bli utsatt. Personal och publik får konkreta råd och möjlighet att reflektera kring hur de kan ingripa tidigare när de ser någon som riskerar att bli utsatt.

Tillsammans med de fem festivalerna Brännbollsyran, Lollapalooza, Storsjöyran, Way Out West och Eksjö Stadsfest riktades en kampanj till en publik på närmare 315 000 besökare under förra sommaren. På plats på festivalerna fanns också ett 15-tal volontärer, utbildade av RFSU, för att prata med besökarna om ömsesidighet, gränser och om att vara en aktiv åskådare. Dessutom gjordes utbildningsinsatser med festivalorganisationerna.

– Dare to Care och arbetet under 2019 lyckades sätta frågan om ömsesidighet i alla sexuella möten högt upp på agendan och det utan att fokus hamnade på festivaler som en ”farlig” miljö där sexuella ofredanden och våldtäkter sker utan istället som en mötesplats där positiva sexuella relationer och möten mellan människor står i fokus. Vi är stolta över att varit en del av den satsningen och Brännbollsyran blivit ett sätt att sprida och sätta fingret på viktiga frågor, säger Gustav Petersson, Chief of Staff & CFO för Brännbollsyran.

Under hösten har fler festivaler, klubbar och andra arrangörer hört av sig och vill vara en del av satsningen. Babel är en av flera klubbar i Malmö som ansluter sig till initiativet, liksom festivalen Summerburst.

– Vi är jätteglada över att få vara en del av Dare to Care och det viktiga arbetet de gör för trygga, säkra och kärleksfulla festivaler och evenemang – där alla behandlas med respekt. För oss är det en självklarhet att alla ska känna sig välkomna på Summerburst och att vakter, personal, publik och polis alla jobbar tillsammans för en bra och positiv festivalupplevelse för alla inblandade, säger Anna-Clara Olofsson, Marketing & PR Manager, Live Nation.

Christel Valsinger 

Pressbilden: Dare to Care-volontärer på Brännbollsyran 2019. Foto: Adrian Pehrson