22 januari 2020

4 Snabba med Niclas Green, Lovande Projekt

Under 15 år har skivbolaget Lovande Projekt varit hem för namn som Staffan Hellstrand, Oscar Danielson, Anna Stadling och inte minst Yngve Stoors katalog. Nu lägger Niclas Green ner sitt bolag. MI har frågat varför.

Varför slut just nu?

– Det sägs ju att man måste få en stor hit var tionde år för att vara ett vålmående skivbolag. Vi försökte i 15 år utan att lyckas, så det var verkligen dags. Men det är ju så svårt att sluta med något som ger så mycket. Ja, förutom pengar då.

Hur började det?

– Jag behövde nåt att göra på dagtid eftersom jag jobbade mycket kväll och helg på mitt ordinarie jobb som sportreporter. Men egentligen är det Håkan Ahlströms (RIP) fel. Det var hans idé och när han gick bort hösten 2004 så köpte jag rättigheterna till hans platta, gjorde en samlingsskiva, hjälpte några kompisar släppa sin musik, licensierade in Mark Seymour från Australien… och så plötsligt sitter man här 15 år och bortåt 150 utgivningar senare.

Om du måste välja EN höjdpunkt, vilken och varför?

– Du kan få TRE: Känslan varje gång en skiva kom från fabriken och man började skicka ut den ut i verkligheten efter så många månader av jobb, när Oscar Danielson vann en Grammis och Warner sålde slut på förstaupplagan av Staffan Hellstrands platta samma dag, samt alla genier man samarbetat med. En del har blivit vänner för livet.

Vad händer nu med kombinationen Niclas Green och musik?

– Katalogen finns kvar där ute i både digital och viss fysisk form, men jag ska inte jobba aktivt med den alls. Musik för mig blir nu att gå på alla gubbcountrykonserter jag kan, missar inte gärna Northern Trails alla gig på Bryggarsalen i Stockholm. Sen så äger jag masterrättigheterna till Yngve Stoors katalog, men jag får försöka leva med att den där planerade 18 cd-deluxeboxen aldrig blev av. Det går nog rätt lätt, ändå.

Se även: Lovande Projekt sammanfattar sina 15 år på sin begravningsajt: www.lovande.se

Lars Nylin