21 januari 2020

Melodifestivalen får Hall of Fame

SVT instiftar ett Hall Of Fame för Melodifestivalen. Syftet är att hedra och lyfta fram festivalens historia. 48 personer eller företeelser presenteras under vårens deltävlingar och Andra Chansen blir ett förlängt specialprogram där de invalda hyllas.

– Melodifestivalens långa och färgstarka historia har skapat minnen som lever kvar och sprider sig mellan generationer, ett kollektivt minne kan man säga. Och pristagarna visar att man kan bli en vinnare på många olika sätt. Det kan handla om en koreografi, en textrad, eller något helt annat som liksom stannat kvar, säger festivalproducenten Christer Björkman till svt.se

Varje år kommer sedan sex insatser att väljas in. Dessa röstas fram av tittarna efter att en nomineringskommitté valt ut 18 insatser. Vinnare av Eurovision Song Contest väljs automatiskt in och alla invalda får varsin statyett, kallad Guldstjärnan.

Enligt en artikel i DN finns förhoppningar om en fysiskt plats för Hall of Fame, men i dagsläget är varken finansiering eller plats för detta klart.

Christel Valsinger