20 januari 2020

Så låter nya P3

I dag måndag sjösätts nya P3. Efter decennier som den ledande kanalen för ny musik har P3 tappat mark. Först till kommersiell radio senare till Spotify och poddar. Nu har ett nytt P3 presenterats. Tablån kommer sist i denna text. Reaktionerna på den nya skapelsen har hittills varit njugga hos tyckare.

Den nya utformningen avslöjades vid en utbudspresentation i Radiohuset i Stockholm i förra veckan.  Med start i dag måndag 20 januari blir det ett på många punkter nytt P3, många program och profiler har försvunnit. Om man vill blir det mer av programblock motsvarande de kommersiella kanalernas.

De ansvariga på Sveriges Radio pekar dock på att man jämfört det P3 som gällt sedan omgörningen 2003 nu kommer att titta mindre på ålder och mer på intresse. Inte minst i fallet musik, där upp till 35 år varit målgruppen fram till nu.

”Musiken får dessutom en mer central roll i kanalen och riktar sig mot en selektiv, musikintresserad publik” som Sveriges Radio beskriver det.

Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör med ansvar för utbudet var på plats i Radiohuset och presenterade det nya innehållet tillsammans med kanalansvarig för P3, Caroline Pouron.

– P3 är för den som vill lära sig nya saker och förväntar sig att bli underhållen samtidigt. Kanalen kommer att präglas mer av journalistik. Vi gör innehåll för den som gillar ny musik, live-sänd radio och välgjorda poddar. Man kommer få höra både nya och välkända röster, högaktuellt innehåll, ny musik, populärkultur, humor och samhällsjournalistik, säger Caroline Pouron.

Populära Morgonpasset i P3 leds nu av Kodjo Akolor, David Druid och nytillskottet Katherine Zimmerman som gästspelar från P1 under våren.

På eftermiddagarna kommer Hanna Hellquist och Jörgen Lötgård att underhålla P3-lyssnarna med exklusiva intervjuer och nya grepp om aktualiteter och samtiden. Hellquist, en av P3:s mest populära programledare från Morgonpasset i P3, vann nyligen stora journalistpriset i kategorin Årets röst. Lötgård är tillbaka efter att han försvann från Morgonpasset i P3 2015 vilket orsakade en lyssnarstorm under #Bringbackjörgen.

– Lanseringen av nya P3 är efterlängtad, och nu ser vi fram emot att få möta lyssnarna som kommer känna igen P3 oavsett när de lyssnar på kanalen. Därför suddas redaktionsgränserna ut, samarbetet över kanalen i hela landet ökar. Vi vill att P3 ska vara en tydlig och samlad helhet, säger Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör med ansvar för utbudet.

P3 kommer att ha en tablå som i huvudsak är baserad på fyra större pass på vardagarna som går in i varandra naturligt och sänder omlott; morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll, och programnamnen försvinner till största del. Morgonen börjar med Morgonpasset i P3, där man fortsatt kommer att höra unika och oväntade gäster. Vid tio riktas fokus mot musikjournalistiken, och på eftermiddagarna tar Hellquist och Lötgård över.

Musiken i P3 får enligt dom ansvariga nu en mer framskjuten roll där P3 riktar in sig mot en publik som alltså är selektiv. Genom åren har många svenska artister fått sitt genombrott genom P3, och kanalen kommer fortsätta att uppmärksamma ny musik. Minst 40 procent av det som spelas ska vara svenskt. Nu tar P3 ytterligare ett steg för att sätta musiken i ett sammanhang genom att förstärka musikjournalistiken, vilket exempelvis görs genom flertalet olika DJ:s som kommer spela alltifrån pop, rock, elektroniskt med mera, berättar SR i ett pressmeddelande.

Reaktionerna har varit blandade från radiotyckare. Olle Lidbom anser i Mediepodden med utgångspunkt vad som sades i höstas inför omgörningen att det inte blivit så omfattande som han hoppats:

– Man sa att man skulle lägga om allt, lägga ned alla program, det skulle bli mer flöde. Det var rätt buzzwords. Det kändes som att de hade tagit ett djupt andetag och bestämt sig för att våga det där man inte vågat på jättelänge. Om man jämför det med vad man nu lanserat så är det ju ingenting av det. Det är till och med samma programledare, samma programnamn, samma slottar, samma inriktning. Jag har väldigt svårt att förstå vad som är nytt och skulle jag slå på radion skulle jag inte höra någon skillnad överhuvudtaget.

Journalisten Andres Lokko är inne på samma spår i Svenska Dagbladet där han summerar omgörningen som en ”aningen otydlig axelryckning”.

”Innan jag ens har hört ‘nya P3’ – eftersom den drar i gång först på måndag – så känns det som om man kanske inte skulle ha slagit på så stora trummor eftersom skillnaden, i alla fall på papper, verkar relativt marginell”, skriver Lokko i SvD.

Sveriges Radios biträdande programdirektör Cajsa Lindberg säger till Expressen att man ”gör förändringen för lyssnarna och inte för ”andra journalister””. Lindberg fortsätter:

– Det är svårt att beskriva en kanal, hur något ska låta. Så låt oss invänta starten och lyssna. Vi har gjort en gedigen analys och vi har programutvecklat och möblerat om en del i tablån. Vi har verkligen ansträngt oss för att lyfta upp musiken och musikjournalistikens roll i den linjära kanalen och hitta ett helt nytt sätt för att få poddarna att även bli en del av det direktsända flödet. Det är också en hel del programledare som tillkommer eller byter plats, säger hon.

När Expressen frågar Lindberg om omgörningen  bort från linjär radio kommer för sent – statistik visar att P3 tappat 40 % av lyssnandet under senare år – svarar hon:

– Vi kanske kunde ha gjort det tidigare, det vet jag inte. Men vi ska inte glömma bort att vi har 600 000 lyssnare på den linjära kanalen varje dag. Att göra de förändringarna som vi gör nu är en ganska stor grej och radio är så viktigt för så många, man ska verkligen ha på fötterna innan man gör om en kanal. Jag tror aldrig att vi i Sveriges Radios historia har gjort ett så gediget analysarbete där vi verkligen har tittat på publiken och innehållet från alla håll och kanter. Nu sätter vi i gång på måndag och vi har högt ställda ambitioner. Men jag ska inte sticka under stol med att säga det här också måste få ta sin tid.

Så här såg tablåerna ut när nya P3 sjösattes på måndagen:

MÅNDAG – TORSDAG

00.00 Vaken i P3 och P4
06.00 P3 med Heaven Small
06.30 Morgonpasset i P3 med Kodjo Akolor, Katherine Zimmerman, David Druid och Marcus Berggren
10.00 P3 med Ayan Jamal, Johannes Cakar och Juan Havana
15.00 Hanna Hellquist, Ines och Jörgen Lötgård i P3
17.30 P3 med Heaven Small
20.00 Bästa nya musiken, handplockad av musikälskande programledare

Måndag: Dans och elektroniskt i P3 med Samir Yosufi

Tisdag: Rock, metal och punk i P3 med John Andersson

Onsdag: Hiphop, R’n’B och soul/afrobeat i P3 med Finest/ Filip Hunter

Torsdag: Pop och indie i P3 med Carolina Sandström

22.00 Morgonpasset-gästen
23.00 P3-poddar

Måndag: Creepypodden i P3

Tisdag: Ligga med P3

Onsdagar: Tankesmedjan i P3

Torsdag: UR

FREDAG

00.00 Vaken i P3 och P4
06.00 P3 med Heaven Small
06.30 Morgonpasset i P3 med Kodjo Akolor, Katherine Zimmerman och David Druid
10.00 P3 med Ayan Jamal, Johannes Cakar och Juan Havana
15.00 Hanna Hellquist, Ines och Marcus Berggren i P3
17.30 P3 med Emma Percival
19.00 Latin i P3 med Juan Havana
21.00 P3 med Heaven Small
22.00 Morgonpasset-gästen
23.00 P3 Låten

LÖRDAG

00.00 Vaken i P3 och P4
06.00 P3 med Heaven Small
06.30 Hanna Hellquist, Ines och Jörgen Lötård i P3

08.30 P3 med

Isabelle Hambe och Christoffer Garplind

Farah Abadi och Valle Westesson

Isabelle Hambe och Ahmed Berhan

12.00 P3-listan med Tina Mehrafzoon
14.30 P3 med Victor Linnér, Sara Kinberg och Ison Glasgow
17.30 P3 med Emma Percival
19.00 P3 med Tina Mehrafzoon
20.30 Dans och elektroniskt i P3 med Mayka
22.30 P3 Din gata

SÖNDAG

00.00 Vaken i P3 och P4
06.00 P3 med Heaven Small
06.30 P3 Historia
08.30 P3 med

Isabelle Hambe och Christoffer Garplind

Farah Abadi och Valle Westesson

Isabelle Hambe och Ahmed Berhan

12.00 Digilistan i P3 med Emma Percival

14.30 P3 med Victor Linnér, Sara Kinberg och Ison Glasgow

17.30 P3 Musikdokumentär

19.00 P3 Dokumentär

21.00 Verkligheten i P3

22.00 P3 Soul med Mats Nileskär

Lars Nylin

Foto Mattias Ahlm/SR