10 januari 2020

SVT hyllar Marie Fredriksson

25 januari hyllar SVT 1 nyligen bortgångna Marie Fredriksson med ett specialprogram, En kväll för Marie Fredriksson.

Ännu doftar kärlek, Efter stormen, Listen to Your HeartMarie Fredrikssons röst och musik är en del av vår folksjäl. I samband med hennes bortgång vill SVT fånga upp det stora engagemanget och kärleken hos svenska folket genom att för första gången göra ett hyllningsprogram som både är en retrospektiv över Maries liv och karriär, och en konsert där artistvänner och musiker tolkar och framför hennes musik. ”Ett tillfälle att minnas Marie Fredrikssons och Roxettes musikgärning och enorma betydelse för svensk musikexport,” skriver SVT i ett pressmeddelande

– Vi på SVT ser fram emot att fira Marie Fredrikssons unika gärning för svensk musik. Hon och Per Gessle satte tillbaka Sverige på den musikaliska världskartan genom Roxettes succétåg genom världen, och Maries egna låtar spelas än idag på dejter, bröllop och andra högtidsstunder. Det ska bli fint att få ge tillbaka lite i samband med konsertkvällen, säger Christina Hill, programchef SVT.

Per Gessle samt andra artister från Marie Fredrikssons närhet samlas på Stora Teatern i Göteborg för att bjuda på låtar ur hennes och Roxettes låtskatt under ledning av kapellmästare Christoffer Lundquist, mångårig musikant i kretsen av Roxette, Per Gessle och Marie Fredriksson.

Programledare är Kattis Ahlström, som även gör intervjuer och låter oss ta del av minnen och berättelser från kollegor och vänner. Redaktionen bakom Det svenska popundretMagnus Broni och Fredrik Norberg – svarar för inslag, guldkorn ur arkivet och tidigare opublicerat material som visar en världsstjärnas framväxt.

SVT1 lördag 25 januari 2020 kl 21.00-22.30: En kväll för Marie Fredriksson

Lars Nylin