8 januari 2020

Henrik Schyffert: ”En film om något jag bryr mig väldigt mycket om

Henrik Schyffert, musikbranschbekant i många aspekter, gör sin filmregidebut med en film om musikern Uje Brandelius, Spring Uje Spring.

För tre år sedan fick Uje Brandelius diagnosen Parkinsons sjukdom. Han valde att möta det livsförändrande ämnet med en platta som blev en teaterföreställning. Nu har komikern och regissören Henrik Schyffert gjort en långfilm om Brandelius och hans familj, det innebär Schyfferts filmregidebut efter att tidigare ha regisserat TV-serier och som bekant även agerat i flera filmer.

Vad är det för slags film du har gjort?

– Jag har gjort en film om något jag bryr mig väldigt mycket om: familj, relationer, musik och den stora frågan ”Vad fan hände med mitt liv?” Om jag bara hade fått göra en sak till innan jag dör så är det den här filmen. Vi kämpar alla med att försöka få ihop våra liv. Försöka få våra drömmar, förhoppningar och planer att vara i synk med vår sanning och vardag. Försöker få kartan och verkligheten att stämma överens. Och allt som oftast så är det faktiskt svårare att rita om en karta än att ändra sin verklighet.

Vad var din relation till Uje och Doktor Kosmos innan detta?

– Jag var ett stort fan av Doktor Kosmos och Uje i många år. Älskar hur han kan sjunga om Risifrutti och beskriva ett samhälle i kollaps. Plus att det svänger som fan.

Filmen Spring Uje Spring ljudläggs just nu och har premier vid Göteborg Film Festival sista veckan i januari. Se även separat artikel.

Lars Nylin

Foto Magnus Norman