22 december 2019

Nu är det jul (och rap) igen

Just D ligger som nummer 43 på singellistan med Juligen. Men låten toppar som sammanfattning av Sverigetopplistan julveckan. Topp 30 domineras helt av jullåtar och svensk rap. Ny etta är Yasin & Dree Low med XO [Madeniggamusic]. Etta på albumlistan är Harry Styles med Free Line [Columbia/Sony].

Förra veckan  spekulerade vi att det inte skulle bli en jullåt i topp av julens singellista. Så blev det, men vi hade inte trott att en nykomling skulle förhindra detta. Nu får Mariah Carey nöja sig med att runda av som 2 med All I Want For Christmas Is You [Columbia/Sony] medan Wham! är på plats 3 med Last Christmas [Columbia/Sony].

Tidigare ettan Tones And I faller till 4 med Dance Monkey [Elektra/Warner] och försvagar däremot positionerna för dom låtar på topp 30 som inte är antingen jullåtar eller svensk rap. Den första ”genren” står för 16 av 30, medan rapen står för 7 av 30.

Att notera: Freddy Kalas är nu högst placerade svenska jullåt när Hey Ho [Alterego/Universal] lägger sig 8, positionen före Triad.

En låt som möjligen kan vara med i bilden när jullåtarna gått i ide är The Weeknd som åter klättrar, nu från 11 till 7 med Blinding Lights[Republic/Universal].

Etta på Heatseeker är Harry Styles med Falling [Columbia/Sony] från veckans nya albumetta.

På tal om album så finns där två vinnare: Så mycket bättre – säsong 10 [Playground] är fortsatt etta på samlingslistan och även etta på listan för fysisk försäljning. Cortex går in i topp av vinyllistan med Closure [Bengans]. Freddie Wadlings gamla grupp från Göteborg är 2 på fysiska listan.

Med detta hälsar listspalten god jul!

Lars Nylin