17 december 2019

4 SNABBA: Sara Hansby Reis, Fozzie fanzine

1994 såg det första numret av musikfanzinet Fozzie dagens ljus. Sara Hansby Reis gjorde tidningen, som under 90- och 00-talet bjöd på långa intervjuer med främst svenska indieband, såsom Eggstone, Cloudberry Jam, Popsicle och Fireside. För att fira 25-årsjubileet har Sara satt ihop ett tjockt specialnummer, med det bästa ur Fozzie-historien. 

Jubileumsnumret är hela 252 sidor långt. Hur har du valt ut vilka reportage som skulle vara med?

– Jag gick helt enkelt igenom alla gamla nummer, läste och våndades… Vissa artister som man tänker borde vara med i jubileumsnumret för att de var lite större namn platsade helt enkelt inte för att intervjuerna inte var så intressanta, medan vissa band som säkert inte så många minns fick vara med för att det var så roliga artiklar! Vissa nummer var svårare att välja från för det var så många bra i dem, men då fick jag kill some darlings – även om omfånget ändå växte från planerade dryga 100 sidor till 252. Men hur många gånger firar man 25-årsjubileum liksom?

Fozzie väcktes till liv igen efter tolv års uppehåll förra året. Vad fick dig att vilja göra den igen?

– Timo Räisänen släppte ett nytt album efter flera års paus, och jag ville göra en intervju, eftersom han alltid säger bra saker. Sen kändes det lite otillräckligt att lägga upp den på Fozzie-bloggen där jag knappt har några besökare – plus att jag efter intervjun började känna att jag saknade att intervjua och skriva om musik. Och när jag lyfte idén på sociala medier fick jag en massa fina kommentarer från folk som mindes Fozzie så jag blev superpeppad på att börja igen, nu när barnen hunnit bli lite större!

Hur känner du själv inför dina tidiga texter?

– Usch, vissa var lite plågsamma, ärligt talat! I början var jag entusiastisk på gränsen till fanatisk med vissa band, och ibland hade jag inte förberett mig för att banden var nya och okända eller för att internet knappt fanns än, så resultaten blev sådär här och där. Men när jag gick igenom allt kunde jag åtminstone se en tydlig utveckling: det blev bättre och bättre. Och det är ändå lite rörande ända från början, för jag älskade verkligen de flesta band jag skrev om, och ville så otroligt gärna ge dem lite mer uppmärksamhet.

Traditionell musikjournalistik och -kritik för en tynande tillvaro just nu. Är det dags att återuppliva fanzinekulturen? 

– Det finns ju en del musikbloggar som drivs av entusiaster, och det är väl egentligen bara en uppdaterad version av fanzines. Men jag tycker ju väldigt mycket om att ha saker fysiskt – det blir så lätt att man glömmer bort saker man bara läst eller hört online, och om man kommer på det igen så hittar man inte var man såg det. Så mer fysiska skivor och mer papperstidningar röstar jag för!

Jubileumsnumret av Fozzie finns att beställa på hansbyreis@gmail.com. Nästa nya nummer av Fozzie (nr 14) kommer nästa år.

Christel Valsinger