9 december 2019

Publikrekord vid Avicii-tributen

Galan Avicii Tribute Concert For Mental Health Awareness på Friends Arena blev inte bara en kritikersuccé. Den som slog dessutom konsertrekord för arenan i Solna. Det gamla rekordet höll Eminem med 57 520 besökare. Nu kom hela 58 163 för att se arister och DJ:s hylla Tim ”Avicii” Bergling ihop med ett 30-mannaband.

– Det känns fantastiskt att just den här konserten sätter ett nytt rekord och att så många människor har kommit hit inte bara för den fantastiska musiken, utan också för att sluta upp bakom initiativet att stötta arbetet med psykisk ohälsa, säger Marie Lindqvist, vd Stockholm Live i ett pressutskick.

Under galan framfördes Aviciis största hits av ett 30-mannaband och som gästades av världsstjärnor som Aloe Blacc och Adam Lambert. Bland DJ:s fanns namn som David Guetta och Kygo.

I bandet fanns bland annat Carl Falk på gitarr, Falk är även en av producenterna bakom årets postuma album Tim. Bland dom många musikerna fanns bl.a. David Lindvall, bas, Anders Hedlund, trummor, Tobias Tagesson, trummor, Samuel Starck, klaviatur och Markus Jägerstedt, klaviatur.

I pausen mellan DJ-delen och musikgalan höll Tim Berglings pappa Klas Bergling ett tal där han sa:

”Tack kära publik för er fantastiska  uppslutning på Friends Arena ikväll och för att ni skapar positiv energi, kärlek och värme som blir oförglömlig även för alla som ser konserten på TV och sociala medier världen över.
Tack till DJs som inledde konserten och sångarna som ni snart skall få höra. Samtliga har ikväll avstått från ersättning för att hylla Tim och bidra till stiftelsen Tim Bergling Foundation.
Tack till producenterna som skrivit låtarna med Tim, Stefan Olsson som gjort arrangemangen till konserten, Carl Falk som varit aktiv i produktionen och till den fantastiska orkestern.
Slutligen tack till hela teamet bakom denna enorma produktion, flera av dom har även varit ryggraden i Tims produktioner på turnéer och arenaspelningar.
Samtliga har arbetat hårt med ett gemensamt mål, att göra denna kväll till en musikfest, hyllning till Tim och hans musik.
Tillsammans har ni alla gjort hyllningskonserten möjlig och förverkligat Tims dröm att få sin musik spelad live med ett stort band.
Som arrangör för konserten står stiftelsen Tim Bergling Foundation som stödjer förebyggande insatser mot psykisk ohälsa och självmord bland unga och unga vuxna. Vi startar bl.a. ett treårigt samarbete med organisationen Mind med målet att man skall kunna ringa deras anonyma och kostnadsfria hjälptelefonlinje 24 timmar per dygn. Vi vet genom forskning att ett medmänskligt samtal hjälper i svåra stunder och vi hoppas också att vårt arbete skall bidra till att det bli lättare och mer naturligt att ta hjälp i tid, kunna prata med vänner och familj när man har problem, istället för att behöva bära dom ensam.
Den 5 december blir också den officiella dagen varje år då vi kommer att uppmärksamma stiftelsens arbete och Tims minne.
Vi saknar Tim men han finns hos oss här ikväll genom sin musik.”
Lars Nylin