4 november 2019

Svenska vispriset till Jeja Sundström

2019 års mottagare av Svenska Vispriset är Jeja Sundström.

Gertrud ”Jeja” Sundström var framförallt på 1960 och 70-talen framträdande i svensk visa.  Hon var bland annat medlem i gruppen Visor och bockfot. På 90-talet blev hon minst lika bekant för TV-serien Gäster med gester. 76-åriga Jeja från Storuman i Västerbotten är fortfarande verksam.

”Hon fortsätter aktivt den muntliga traditionen, sprider visan vidare och är idag aktuell med Jeja och de kaxiga myrorna. Visränderna går aldrig ur, och efter varje utflykt i andra sammanhang har hon alltid återvänt till visan – den berättande sången”, lyder motiveringen.

Svenska Vispriset delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige. Priset har funnits sedan 2007 och gick förra året till Sid Jansson, som gick bort tidigare i år, Jansson var f ö även han medlem i Visor och bockfot.

Lars Nylin