Musikbolag 3 november 2019

Progress Productions firar moped

Flera svenska skivetiketter firar imponerande ålder i år, som Metronome (70), MNW (50) och i helgen Massproduktion (40). Men det finns även nischade bolag som förtjänar hyllning trots yngre ålder, tycker vi. Som syntbolaget Progress Productions, mest kända för duon Kite, som fyller 15. Vi har pratat med bolagets Torny Gottberg.  

Hur firar ni?

– Egentligen har vi smygfirat lite igenom året. Bland annat hade vi ett utsålt event i maj i år på Nalen i Stockholm. Det var 10 år sedan sist vi körde en bolagsfest i Stockholm så det var väldigt trevligt. Men den stora festen blir så klart den 30/11 i hemstaden Göteborg där allt en gång började. Vi kommer ha två scener och nio band på scenen. Inte helt otroligt att det dyker upp någon överraskning också under kvällen. Vi brukar kunna hitta på något skoj. Vi hade ju bland annat Cosmic Overdose första spelning på över 30 år som liten ”surprise” för två år sedan. Det skall i alla fall bli otroligt kul att lägga de 15 bakom sig så man kan gå in i full fart för de kommande fem åren…

Hur började det?

– Progress Productions började egentligen över att jag inte var nöjd över hur den svenska elektroniska musiken gavs en chans. De bolagen som fanns på den tiden satsade väldigt mycket på säkra kort som man visste gav pengar tillbaka snabbt. Det var mycket licenser. Jag ville starta ett bolag som från början signade band och byggde dem större. Så i princip våra tio första släpp var egentligen alla debutanter. Kanske nog så vågat, men det har vart så otroligt värt det. Det är ju det absolut coolaste man kan göra som skivbolag tycker jag, att se banden växa. Det har funkat så att band och bolag har växt tillsammans. Det känns så otroligt skoj. Från början tänkte jag bara ha ett fåtal band men det har ju blivit några fler med åren. Samtidigt. Finns det något bättre än att ge ut musik? Troligen inte

Vad är om du måste välja största höjdpunkten?

– Detta är en väldigt svår fråga måste jag säga. Men det är så klart alltid speciellt med första skivan. Det är det. Den där första gången du håller i något. PROCD001 var 8kHz Mono med Monochromator. Släpptes 20 oktober 2004. Det är klart att det var en milstolpe att NU är det på riktigt, nu är vi igång. Men det är så många grejor som har vart roligt under åren. Släppa två skivor med en av mina idoler Freddie Wadling var så klart otroligt stort. Jag har alltid tyckt att man skall bygga små delmål och försöka nå dem. Det är klart varje sådant delmål har vart ett kliv på vägen. Men måste jag välja något så är det nog just första plattan. Eller när vi hade första topp 20 på officiella topplistan i Sverige (Mr Jones Machine New Wave). Det var otroligt tungt för en synthskiva. En genre som verkligen levt i skym undan.

Vad är på gång framöver?

– Precis i dagarna släpper vi ett nytt album med Lucifer’s Aid som jag tror mycket på. Sedan har vi även ett släpp vi gör tillsammans med min vän Magnus BjerkertAdrian Recordings ett band som heter Need For Speed. Att släppa saker tillsammans är skitkul och Magnus är ju en stjärna i sig så det är otroligt skoj att jobba med honom. Sedan är ytterligare en 4-5 releaser i pipeline så det kommer bli ett ordentligt tempo på releaserna inom den närmaste tiden.

Lars Nylin