11 oktober 2019

”Det svenska popundret” – julafton för hitnördar

6 april 1974. The Big Bang för det svenska popundret med ABBA som vinnare i Eurovision Song Contest och Björn Skifs & Blue Swede som USA-etta med Hooked On A Feeling. Nu kommer SVT1-serien som följt vad som hände sedan – men som även grävt i förhistorien. Det är kort sagt tidig lång julafton för hitnördar från 21.00 16/10.

Begreppet det svenska popundret har hyllats av åtskilliga och ironiserats över av några. Men oavsett var man står i frågan – och egentligen kan man inte vara annat än fascinerad, eller hur? – blir SVT:s serie Det svenska popundret en mäktig upplevelse när den läggs upp på onsdag 16 oktober. Där kan man då se alla 6 avsnitt på SVT Play om man så vill, annars kommer den att sändas linjärt med åtskilliga tittmöjligheter genom senhösten. Första avsnittet sänds i SVT1 kl 21.00.

Det är bildens Magnus Broni och Fredrik Norberg, som tillsammans med Håkan Thörn, Charlotte Lundgren och Agneta Karlsson, bekanta inte minst från den extremt ambitiösa serien Hitlåtens historia, som tagit sig an att skildra svenska låtar på export.

Serien är avgränsad till just pop, men man tittar även lite på förlagorna till exporten, som Siw Malmkvists framgångar i dåvarande Västtyskland från slutet av 1950-talet och framåt.

När Musikindustrin frågar Magnus Broni om hur man valde att avgränsa sig tar han upp just detta:

– Uppdraget har varit att berätta om hur svensk pop tagit sig ut i världen. Skulle gärna se en liknande serie om jazz och metal men nu har det varit fokus på pop och hits. Vad gäller tid så utgår vi från popundrets självaste big bang – lördagen den 6:e april 1974 och kliver på hela vägen till dagens låtskrivarunder och namn som Zara Larsson och Avicii. Men även ABBA, Stikkan (Anderson) och Björn Skifs kom ju någonstans ifrån så vi har givetvis grävt djupare än Waterloo och Hooked On A Feeling. Vi startar t.ex hela serien med att avslöja vem som var första svensk att ta sig in på Billboard Hot100.

Åtskilliga kändisar inklusive Max Martin  dyker upp. Hur mycket reste ni?

– Rent fysiskt har vi rest mindre än vi kanske trodde när vi började skissa. Men visst har vi besökt både Los Angeles, Dubai och Örnsköldsvik (där Musikmakarna finns – MI:s anmärkning). Vi har dock rest allra mest i SVT:s fantastiska arkiv. Vilken skatt!

När MI frågar Magnus om vilken av alla inslag i serien som fascinerar honom själv mest skrattar han först och säger:

– Tack för den!

Men efter lite eftertanke inser han att några moment ändå sticker ut även för en luttrad hitgrävare som han. Som en nyhet också för honom:

– Shellbacks helt ocensurerade historia om hur Maroon 5-dängan Moves Like Jagger tar sin början i den ekivoka funk-pastischen Dirty Breakfast. Det är något som lär fastna.

Broni fortsätter:

– Hela seriens favorit-klipp handlar annars om Polsk ABBA-kärlek. Det är 1977 och Rapport är på plats i Warszawa. På centralstationen låser man värdeskåpen med en kombination av fyra bokstäver. Nu är hälften av skåpen länsade eftersom dom alla är låsta med samma kombination: A-B-B-A. Extra gött när man hittar alternativa och väldigt konkreta bevis på genomslag – det blir ju annars lätt väldigt mycket topplistor.

Även historien om Roxettes osannolika genombrott i USA står ut:

– Storyn om den ihärdige utbytes-studenten som till slut sätter Roxette-bollen i internationell rullning är ju ganska berättad men lik förbannat oslagbar. Lika oslagbart är ju sen Roxettes helt sjuka hit-streak där i början av 90-talet.

Serien tittar också på några exempel där det trots goda odds inte fungerat:

– Jag kan heller inte låta bli att nämna Tomas Ledin som uppriktigt berättar om att misslyckas med sina internationella satsningar. Det hedrar honom.

– Men varje episod har massor av guld-storys. Som hur Basshunter bryter varenda regel som finns för hur ett genombrott ska gå till. Eller en Kikki Danielsson som joddlar sig hela vägen till amerikansk prime time-TV. Eller hur E-Type dricker upp Denniz Pops gamla fimpar på Cheiron. Eller Pandora. Eller Sylvia Vrethammar. Eller Hives. Eller Robyn. O.s.v, o.s.v, o.s.v. Har man sett Hitlåtens Historia så kommer man nog känna igen sig hyfsat i den här serien.

Han avslöjar också att det finns en clou i serien:

– Som final har vi också gått till botten med vilken som är tidernas största svenska världshit. Kan tänka mig att vårt resultat kommer röra upp lite känslor. Inte minst om man är lika mycket list-neurotiker som jag själv.

Hur sammanfattar du serien?

– Man konstatera att vi svenskar har väldigt mycket att vara stolta över när det gäller vårt avtryck i popvärlden – ALLA måste kolla!

Så här beskriver teamet bakom serien de 6 episoderna:

”Episod 1 “En magisk afton i April

Vårt svenska popunder har faktiskt en helt egen födelsedag. Den 6 april 1974 vinner ABBA Eurovision. Samma dag blir Björn Skifs & Blue Swede första svenskar att toppa den amerikanska Billboardlistan. Ett helt osannolikt sammanträffande! Men hur hamnade vi där? Och vad händer åren efter? För naturligtvis blir inte Sverige världsmästare i pop över en natt. Det är en lång väg dit både innan och efter denna magiska afton i april 1974.

I episod 1 berättar vi om: ABBA, Björn Skifs & Blue Swede, Sylvia Vrethammar, Siw Malmkvist med flera

Episod 2 “Today Sweden – Tomorrow The World

ABBA öppnade dörrarna till världens popscen, men märkligt nog verkar inga andra svenska artister riktigt redo att ta plats på den. I början av 80-talet är det försvinnande få som ens sjunger på engelska och dom som trotsar “jante-lagen” floppar. Nästan alla. För när man minst anar det, så händer det. Lika slumpartat som självklart tar en pensionerad popstjärna från 60-talet, en hårdrockares bortglömda syntriff och en envis utbytesstudent från Minneapolis Sverige tillbaka upp på världens topplistor.

I episod 2 berättar vi om: Roxette, Neneh Cherry, Secret Service, Europe, Tomas Ledin, Kikki Danielsson med flera

Episod 3 “Hitkrattan och Cheiron-gubben

När diskoteken tar över dansgolven på 70-talet, så förutspås livemusikens död i Sverige. Men samtidigt är det just discjockeys som ska lägga grunden för vårt nutida låtskrivar-under. För utan bildandet av dj-kollektivet Swemix så hade knappats artister som Dr Alban och Ace Of Base tagit sig utanför Sverige. När Denniz Pop sen bryter sig loss och bildar Cheiron gör han Fridhemsplan i Stockholm till hela popvärldens epicentrum. I Cheion-studion blir Britney Spears och Backstreet Boys världsstjärnor och det är också där Max Martin transformeras från hårdrockare till hitmakare.

I episod 3 berättar vi om: Dr Alban, Denniz Pop, Ace Of Base, Max Martin, Backstreet Boys, Britney Spears, Rob ’n’ Raz & Leila K med flera

Episod 4 “Generation Blockflöjt

Samtidigt som Ace Of Base och Britney Spears sprider svensk-skrivna hits över världen, så bubblar en helt annan musikscen under ytan. I replokaler runtom i varje svensk småstad görs musik i sann ”gör det själv”-anda. Utan sikte på listettor lyckas många av alla band och artister ändå nå ut. Kanske inte högst upp på topplistorna, men väl på omslagen till världens största musiktidningar och som gästartister i de mest prestigefyllda teveprogrammen. I USA, England och inte minst Japan. Tillsammans sprider dom bilden av det coola Sverige över världen.

I episod 4 berättar vi om: The Cardigans, The Wannadies, The Hives, Meja, Jonas Åkerlund, Pandora, Atomic Swing med flera.

Episod 5 “Ett paradis för pirater

På 2000-talet är svenskar med och skriver om regelboken för hela musikvärlden. Både hur musiken görs, sprids och hur vi lyssnar på den. För när Sverige blir ett av världens mest uppkopplade land, så skickar det samtidigt skivbranschen in i sin djupaste kris någonsin. Det lilla landet i norr går från mönsterelev till piratparadis. Men ur krisen och kaoset föds också kreativitet och en helt ny generation pop-pionjärer som skakar om musikvärlden.

I episod 5 berättar vi om: Avicii, Robyn, Daniel Ek ,(Spotify), Basshunter, Icona Pop, Swedish House Mafia, Noonie Bao, Peter Bjorn And John, med flera.

Episod 6 “Må bästa låt vinna

Från Ariana Grande och Justin Timberlake till Lady Gaga och Maroon 5 – Det är mer troligt att hitlåtarna du inte får ur skallen är skrivna av svenskar, än att dom inte är det. Fostrade av “jante-lagen” är Svenskar melodi-människor kan konsten att jobba i grupp. En kultur som startade med Denniz Pop i Cheiron-studion har gått i arv, generation efter generation. Pratar vi hittiga hooks per capita så finns det inget bättre land än Sverige.

I episod 6 berättar vi om: Max Martin, Shellback, Zara Larsson, Shy Martin, Ludwig Göransson, Ilya Salmanzadeh med flera. Som kronan på verket går vi dessutom till botten med vilken som är den mest framgångsrika svenska poplåten genom tiderna.”

Lars Nylin

Foto Fredrik Norberg och Magnus Broni: Janne Danielsson/SVT