26 september 2019

4 SNABBA Amber Watts/singelaktuell branschbekant

Amber Watts känner vi igen som en av Upfronts grundare och som styrelsemedlem i SKAP. Nu är hon dessutom aktuell med Rå och singeln  Sense som precis släppts på Cherish Label.

Vem är Rå?

– Rå är en karaktär och ett koncept som blandar mystik med teknologi. Tanken är att attackera musik-skaparprocessen med en mer experimentell och vetenskaplig ingång än vad jag har gjort tidigare och att samarbeta ännu mer tvär-disciplinärt tillsammans med andra konstnärer. Inspirationen till Rå kommer från de värmländska skogarna och ockultism blandat med sci-fi och tech. Ljudbilden är ett mishmash av olika inspirationer från hela världen.

Du har tidigare släppt musik under namnet AmberValent. Varför lanserar du dig med en ny persona?  

– AmberValent var en mycket mer pop-inriktad akt som var väldigt rolig att jobba med men som jag känner att jag har vuxit ur helt enkelt. Det var kul att undersöka popvärlden och förstå mer hur branschen funkar – men jag har också insett att jag känner mig mest hemma på undergroundscenen.

Du är en av medgrundarna av Upfront och du sitter också i Skaps styrelse. Vilken fråga ser du som den viktigaste för musikbranschen att hantera just nu?

– Jag skulle vilja se att vi utmanar och utvärderar systemet som den kommersiella branschen är byggd på. Vem ska tjäna vad och hur mycket egentligen? Teknologins framsteg gör att det gamla utmanas naturligt, men jag skulle vilja se mer transparens och klarspråk mellan bransch och konstnärer, med mer information och insyn var pengarna går och varför. Just nu är väldigt mycket byggt på gamla kontrakt och föreställningar om vad artisteri innebär, som enligt mig känns rätt dammiga faktiskt. Jag är ett fan av att utmana och bryta ner makthierarkier, var än en kan hitta dem.

Vad händer närmast i ditt artistliv och i din branschprofession?

– Jag släpper en video till min singel tillsammans med det team av kreativa som jag försöker sätta ihop (ett experiment i sig). Vi blev sponsrade av Halebop’s satsning Creative Call och fick möjligheten att verkligen ta ut svängarna i produktionen och kreativt, vilket har varit superkul. På fredag åker jag till Paris för att delta på the International Music Council tillsammans med SKAP, där jag ska prata om musikrättigheter och vikten av representation och ordens makt.

Christel Valsinger