Nyheter 16 september 2019

4 SNABBA: Selen Özan, festivalaktuell producent

EQlovesFestival vill utmana normen för vilka som anses vara förebilder inom musikproduktion. På fredag är det dags för en ny upplaga av festivalen, som bjuder på både musik och panelsamtal. En av årets gäster är producenten Selen Özan, som tidigare i år nominerades till Denniz Pop Awards.

Vad kommer du att göra under festivalen?

– Jag kommer att medverka i två olika paneler. Den första är en intervju tillsammans med Maria Marcus gällande våra karriärer; framgångar, motgångar och utmaningar. Sedan företräder jag även mitt studiokollektiv Oda Studios, tillsammans med flera andra initiativ i en diskussion kring organisering.

En förkrossande liten andel av musiken på topplistorna har kvinnliga producenter. Finns det några initiativ du vill se tas för att öka andelen framgångsrika kvinnor i producentrollen?

– Det är viktigt för den framtida musiken att hela musikbranschen utmanar sina fördomar gällande bilden av vem en musikproducent är. Jag hoppas på ständig nyfikenhet och att både stora och små aktörer vågar ta chanser att satsa på och samarbeta med mer olika musikskapare.

– Jag önskar också se fler initiativ, som genom konkreta handlingar synliggör och möjliggör chansen för flera olika typer av musikproducenter att utvecklas och få sin musik utgiven. 

Du var själv nominerad i kategorin Årets producent på Denniz Pop Awards i somras, vad betydde det för dig?

– Det var verkligen jättestort att som första kvinna bli nominerad i producentkategorin och det är jag väldigt tacksam över! Jag har fått mycket stöd och meddelanden från andra musikproducenter och tror att det var motiverande för flera. En nominering innebär förvisso visst erkännande men jag fortsätter jobba hårt som vanligt!

Till sist: vad har du på gång just nu?

– Jag är mycket i studion och arbetar med flera olika artister och musikprojekt och söker samtidigt nya spännande samarbeten och sammanhang. Jag hoppar också in som projekt-/kursledare för Spotify Equalizer Producer Camp som går av stapeln i oktober. Hoppas på en fartfylld höst med nya roliga projekt och samarbeten!

Christel Valsinger

EQlovesFestival arrangeras av den ideella föreningen EQlovesMusic på Brewhouse Arena den 20-21 september i Göteborg. Andra gäster är bl a musikjournalisten Annah Björk, komikern och programledaren Emma Knyckare (som tog initiativ till den mansfria festivalen Statement 2018) och producenten och låtskrivaren Maria Marcus. Mer info finns här.