20 augusti 2019

4 SNABBA: Eva Karman Reinhold/ny ordförande för SOM

Eva Karman Reinhold är musikjurist med bakgrund på bl a STIM och Hestra. Hon har även jobbat på MNW och Gazell och driver sedan flera år tillbaka egna musikbolaget Smilodon. Nu är hon dessutom ny styrelseordförande för SOM (svenska oberoende musikproducenter) och ny styrelseledamot i IFPI. 

 

Vilka av dina kunskaper och erfarenheter tror du att du kommer ha mest nytta av som ordförande i SOMs styrelse?

– Tiden får utvisa, men jag tror kanske att just den samlade kombinationen av mina erfarenheter kommer att vara till nytta. Som jurist och rådgivare kommer jag i kontakt med olika situationer som håller mig á jour med utvecklingen i vår bransch och omvärld. Eftersom jag drivit eget skivbolag och musikförlag i femton år är jag väl bekant med de utmaningar som mindre företagare möter. En annan viktig erfarenhet är förstås tiden på MNW, som då var Sveriges största independentbolag, med kontor i flera länder och ett stort internationellt nätverk.

– Jag ser mycket fram uppdraget som ordförande i SOM och det kommande arbetet tillsammans med vår kanslichef Mats Hammerman och alla andra i styrelsen. Det är ett väldigt bra gäng, och musikbranschens organisationer fyller en viktig funktion, framförallt i samlande och fortbildande syfte. SOM har idag drygt 300 medlemmar med ganska olika profil och verksamhet, som tillsammans ger ut en stor mängd inspelad musik av alla de slag. Independentbolagens samlade investering i Sveriges befintliga och framtida musikskatt är betydande. Denna insats, liksom förutsättningarna för independentbolagens arbete, är en del av vad SOM vill uppmärksamma. Manifestgalan och den tillhörande Manifestdagen med seminarier är därför viktiga arrangemang för oss i Sverige. Ur ett internationellt perspektiv är SOM medlem i IMPALA, och därmed del av ett större nätverk av independentbolag och branschorganisationer i syfte att verka för gemensamma intressen. Jag företräder SOM i IMPALAs styrelse, och är också med i en grupp som arbetar med europeiska samarbetsprojekt kring bl.a. utbildning.

Vilka frågor ser du mest fram emot att lyfta, som SOMs representant i IFPIs styrelse?

– Vikten av organisationer blir än mer tydlig när det gäller specifika branscher och intressefrågor, såsom musikbranschen och den ganska komplicerade handel med immateriella rättigheter vi sysslar med. Varje del av branschen har förstås sina egna frågor, men vi har ändå många gemensamma intressen och mycket att vinna på samarbeten. IFPI är ju också ett collecting society som samlar in och avräknar pengar från närstående rättigheter, och SOM har ett samarbete med IFPI gällande detta. En annan viktig fråga är förstås implementeringen av copyrightdirektivet i svensk lag. Mitt uppdrag för SOM är att verka för att de oberoende bolagens intressen och perspektiv beaktas.

Vad händer på ditt bolag Smilodon just nu?

– Vi har precis släppt en ny singel med Stefan Björk. Stefan är ju en välkänd basist som spelat med många stora artister, men det visade sig att han också är en grym singer/songwriter, och skriver jättefina texter på svenska. Den senaste låten En vanlig dag är resultatet av ett samarbete med Torsten Larsson, som tidigare producerat Olle Ljungström och TSOOL. Rekommenderas varmt!

– Under hösten kommer vi släppa mer musik med Amelie Chronéer Helsing, som sjunger svinbra och lyckas skriva både poetiska och nakna texter om svåra och viktiga ämnen som psykisk ohälsa. Vi släppte hennes fina ballad Ser ni mig som första singel före sommaren. Både Amelie och Stefan Björk spelade nyligen förband till Jack Vreeswijk här ute i Roslagen, vilket kändes stort.

– I övrigt har jag skaffat kontor i Norrtälje också, där jag sitter tillsammans med företaget Sound & Vision som gör liveljud och ljus, Jonathan Ojeda/Break The Norm som mixar och mastrar, och så ett helt gäng grymma låtskrivare och producenter.

Du frontar egna reggaebandet MahRoot också. Berätta vad ni har på gång!

– Det är så sjukt roligt att skapa musik och spela! Vi släppte singeln Hur skulle vi leva i mitten av sommaren via Smilodon. Två av våra låtar ligger sedan en tid på Spotifys officiella Svensk Reggae playlist, vilket känns overkligt kul. I vår ska vi släppa ett album är det tänkt, men närmast kan man se oss live på Club Probation i Stockholm den 19/10. Välkomna!

Christel Valsinger

Fotnot: Nya i Ifpis styrelse är också Maria Svedenström och Anna Kornelia Åberg. MI har för avsikt att intervjua även dem de närmaste veckorna.

cleardot.gif