20 juni 2019

Spotify och Equalizer Project officiell partner till Way Out West 2019 

Årets upplaga av Way Out West riktar ljuset mot jämställdheten i musikbranschen och presenterar Equalizer Talks, lett av Linnea Henriksson. Årets artistutbud består dessutom till hälften av kvinnor eller kvinnligt frontade band.

Equalizer Talks kommer att bjuda på intervjuer och samtal där jämställdheten i musikvärlden står i fokus. Samtalsledare är artisten, låtskrivaren och producenten Linne Henriksson. Besökare kommer också ges möjlighet att prova på att producera i Equalizer Projects Pop-Up Studio som genomförs i samarbete med musikverktyget Soundtrap. 

– 2019 är det tredje festivalåret som vi är glada över att presentera en jämställd lineup. Vi kommer fortsätta boka jämställt och hoppas fler branschkollegor förstår vikten av ett aktivt arbete med jämställdhet, inkludering och representation och gör detsamma. Vi ser fram emot samarbetet med Spotify och Equalizer Project och hoppas inspirera fler att bli en del av musikbranschen, säger Ola Broquist, innehållsansvarig och en av grundarna av Way Out West.

Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify är stolt över initiativet. 

– Som en av Sveriges mest populära och progressiva musikfestivaler bevisar Way Out West återigen att det går att boka jämställt. Det är ett fantastiskt steg i rätt riktning och nu tar vi tillsammans jämställdhetsarbetet till nästa nivå. Men samtidigt som det i år står lika andel män som kvinnor på scenerna kommer musiken som framförs fortfarande vara skapad av närmare 85 % män. Det är en fördelning som vi kommer fortsätta uppmärksamma och aktivt arbeta för att förändra inne på festivalområdet i år.

Med hjälp av STIM har Spotify tittat närmare på låtskrivarna och producenterna bakom festivalartisternas mest spelade låtar. Och där har jämställdheten inte nått lika långt. Av sammanlagt 127 upphovspersoner bakom 42 låtar (den mest spelade låten på Spotify per akt) var 21 kvinnor (15,8%) och 107 män (84,2%). 

Equalizer Talks är en del av Way Out Wests hållbarhetsarbete, som tidigare bl a inkluderat fokus på klimatet. 2012 blev festivalen vegetarisk och 2015 mjölkfri.

Equalizer Project startades av Spotify i Sverige 2017 med målet att öka jämställdheten och mångfalden bland svenska låtskrivare. Projektet har bland annat arrangerat nätverksträffar där kvinnliga talanger fått möta erfarna musikskapare som Max Martin, Shellback, Katy Perry och Noonie Bao. Equalizer Project har även släppt en podcast med Linnea Henriksson som programledare och bjudit in kvinnliga artister och låtskrivare till en introkurs i musikproduktion.

Christel Valsinger