19 juni 2019

4 snabba Susanne Bertlin/Sångcoach

Musikindustrin snappade upp i sociala medier att en av branschens mest etablerade sångcoacher, Susanne Bertlin, bjuder in till höstens kurs av ”Artistprogrammet”. Vi kollade vad som är på gång.

Vad går den kommande kursen ut på?

– ARTISTPROGRAMMET är en terminsbaserad utbildning för den som drömmer om att bli artist. Jag har ett samarbete med de största skivbolagen och pitchar mina blivande artister rakt in till dem genom utbildningen. Deltagaren får enskilda lektioner över nätet varje vecka. En helg i månaden ses vi för maxad träning tillsammans med mig och mitt team i Stockholm. Vi jobbar med unika kreativa metoder som ger alla möjlighet att utvecklas i egen takt och att våga mer än man trodde genom att stötta varandra. Allt är teamwork-baserat lärande för att trygga att de ska må bra och ta hand om varandra genom utbildningen. Programmet ger träning inom sångcoachning, sångteknik, ”staging”, koreografi, låtskriveri, performance, auditions, etc. Många gästlärare är själva etablerade artister.

Hur anmäler man sig och hur många är med?

–Vi tar emot cirka 40 stycken per termin och man gör en videoaudition för oss för att komma in på programmet. I artistprogrammet passar det bra att vara solist i åldern cirka 12 till 40 år och bästa sättet att anmäla sitt intresse är att maila oss eller skriva till oss på våra sociala medier. Vi har deltagare med från hela Sverige. I augusti startar vi upp nästa termin.

Vem är du, lite om din bakgrund?

– Jag jobbar som artist- och sångcoach heltid med artister som sjunger i tv-program som Idol, Melodifestivalen, Talang och Stjärnornas Stjärna. Jag har bott många år i Sundsvall men är numera Stockholmsbaserad. Jag är själv sångerska och har genom åren turnerat oerhört mycket. Jag har en stor rutin och kärlek till det sceniska. Jag driver sedan tio år mitt egna koncept ”WE R SINGERS”, som är en artisttränings-utbildning för alla åldrar och nivåer, men jag har coachat i över 20 år. Jag älskar att plocka fram nya talanger och samarbetar med några av Sveriges största skivbolag för att göra det möjligt för nya att etablera sig på bästa sätt. Att hjälpa dom med scenskräck, lågt självförtroende – men med en potential inneboende i dem själva – är en av sakerna jag brinner för. Att alla ska få en chans som vill satsa. Jag älskar att coacha människor till att lyfta sig själva. Vi kan så mycket mer än vi tror!

Hur tycker du ”klimatet” i ditt gebit ändrats efter nu 20 år av talangtävlingar i TV?

– Jag ser att unga är mer otrygga i att socialisera med människor ”irl”, då det är mer vanligt att man i vardagslivet kommunicerar genom sociala medier. Men jag ser också att många unga klarar av att delta i tv-produktioner bättre än tidigare då de är så att säga födda in i media. Det mer ”vanliga livet” bakom kameran är det som är mer komplicerat jämfört själva tv-framträdandet för unga idag. Det är samtidigt något som vi vuxna enkelt kan bidra med genom att vara mer närvarande i våra egna barns liv och ge struktur i vardagen. Att hjälpa dem med att klara skolan, hälsan och veta vad deras styrkor är rent allmänt saknas hos många unga jag möter som vill in i branschen. De har alltså redan dåligt självförtroende och självkänsla innan det ens kommer till artisteriet, snarare än att det beror på något musikbranschen i sig bidragit med.

Lars Nylin