17 juni 2019

Pausad upphovsrättsersättning från Tyskland betalas ut

Pengar insamlade i Tyskland för Stims räkning har varit frysta sedan 2017, då det tyska skatteverket började beskatta utbetalningarna enligt en högre taxa. Nu är problemet löst och Stims medlemmar får sina pengar den 17 juni.

Bakgrunden till de pausade utbetalningarna var att de tyska skattemyndigheterna valt att taxera Stims tyska motsvarighet GEMAs utbetalningar till utländska sällskap med femton procent. Stim och GEMA valde då att pausa utbetalningarna innan frågan var löst. Genom upprepade förhandlingar direkt med det tyska skatteverket är problemet nu löst.

Utbetalningen från Stim görs nu i två delar. Dels betalas 11 miljoner ut för de 15 procent som inte betalades ut innan frysningen av utbetalningen, dels 34 miljoner för när utbetalningarna frystes i sin helhet.

Christel Valsinger