12 juni 2019

Polar Music Prize utdelat

På tisdagskvällen delades Polar Music Prize för 2019 ut i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm, för 28:e gången i ordningen. Kungen överräckte priset till årets pristagare Anne-Sophie Mutter, Grandmaster Flash och stiftelsen Playing For Change.

Musikaliska hyllningar till pristagarna framfördes av bland andra Danny Saucedo, Mapei och Cecilia Zilliacus, tillsammans med Polarbandet under ledning av kapellmästare Svante Henryson.

Prismotiveringarna lästes av DJ Maseo från De La Soul, fjolårets pristagare Dr Ahmad Sarmast från The Afghanistan National Institute of Music samt Frank Briegmann, vd för skivbolaget Deutsche Grammophon. Ciceron var mezzo-sopranen och journalisten Boel Adler.

Ceremonin hedrades utöver kungafamiljen av gäster som Polarpristagaren Max Martin och kulturminister Amanda Lind, bland många andra.

Anne-Sophie Mutter tackade ingen mindre än Astrid Lindgren i sitt tal:

My special thanks on this day, however, are due to the incomparable Astrid Lindgren. Her Pippi Longstocking has been a role model for me since my childhood. Like no other literary figure, this red-haired girl showed me that females can be active and self-determined, finding their own path with creativity and wit. Living her own dreams, and daring to be different: at the time when I first read the Pippi Longstocking stories, that was not taken for granted when it came to girls and women. And, from a global perspective, it is still not to be taken for granted.

Mapei, Esther Kirabo och Danny Saucedo uppträdde på ceremonin.
Under den följande banketten i Vinterträdgården bjöds på ett antal för kvällen specialkomponerade nummer. Uppträdde gjorde bland andra Danny Saucedo, Mapei, Esther Kirabo, DJ Eka Scratch och Migdal Strings. Dessutom uppträdde Jelassi med debutsingeln Keff båt.

Koreografen Ambra Succi hade satt samman ett hyllingsnummer till Grandmaster Flash som framfördes av DJ Cheza, Damon Frost och ytterligare 25 dansare, The Extended Family.

Lars Nylin