28 maj 2019

Snafu Records hittar joan

Algoritmbaserade A&R-aktiviteter har väckt mycket uppmärksamhet under det senaste året. Svenska Snafu Records har nu fått en av sina upptäckta artister nominerade till Denniz Pop Music Awards.

Arkansas-bandet joan identifierades av Snafus plattform förra våren, ett par dagar efter att de hade släppt en av sina första singlar online. Systemet plingade till och berättade för A&R-teamet att utifrån de angivna parametrarna såg den här artisten intressant ut.

Teamet tog det direkt vidare till en av grundarna av Snafu, Carl Falk (Ariana Grande, Nicki Minaj, Avicii, Madonna, Guetta, One Direction), som älskade det han hörde och vill komma i kontakt med bandet direkt.

– Jag kände första gången jag hörde joan att det var nåt jag ville jobba med, stilen lät intressant och låtarna var välskrivna och det enda jag kände fattades var produktionen. Så jag spelade upp deras demos för Ali Payami (the Weeknd, Ellie Gouding, Foster the People) som även han gick igång på bandet och ville jobba med dom.

Snafu flög över bandet till Stockholm i slutet av maj 2018 och det klickade direkt. De förstod att de skulle behöva mer muskler om de skulle nå ut med bandet globalt, och Universal Music Group hoppade på och signade joan gemensamt med Snafu.

Sedan dess har bandet bl a intervjuats av Billboard och spelat runt om i världen, t ex på den legendariska Troubadour-klubben i Los Angeles, The Great Escape Festival i Storbritannien och på Wanderland Festival på Filippinerna. Den första singeln i det nya samarbetet, ”Drive All Night”, släpptes i februari 2019.

Carl Falk berättar mer:

– Ali Payami och jag producerade deras tre starkaste låtar och vi gjorde klart Drive All Night först. Det var en ganska snabb process då vi båda gick igång på deras musik och det kändes kul att få göra hela 80-talsgrejen på riktigt som ju är en av deras starkaste influenser.

– Delar av låtarna gjorde vi klart i LA och det var verkligen kul att sitta med killarna och sätta de sista detaljerna. Ali och jag har lika musiksmak på många sätt och han är otroligt duktig på att få musik att låta modern, bla använda sig av sidechain som är vanligt i dansmusik. Sen är bandet otroligt involverade i produktionerna och det gör det roligare som producent att jobba med låtarna.

Tre månader efter releasen av den första singeln är joan en av de nominerade till Denniz Pop Awards International Rookie Award den 6 juni, med en mycket namnstark jury som inkluderar Max Martin, Laleh, Rami Yacoub, Tove Loe, Jörgen Elofsson och många fler i juryn. joan genomför sin första spelning i Sverige den 18 juni, på Obaren i Stockholm.

Algoritmen som Snafus plattform bygger på scannar av och letar bland ca 200 000 låtar online i veckan. Denna enorma mängd musik filtreras sedan utifrån angivna variabler ned till ca 100 låtar som A&R-teamet lyssnar igenom, varpå det i slutändan blir 2 eller 3 låtar som väljs ut per vecka som top tier och går vidare i processen.

Daniel Johansson