28 maj 2019

Frej Wedlund får O/Modernt Composition Award

Tonsättaren Frej Wedlund vinner den första upplagan av ”O/Modernt Composition Award”, en kompositionstävling för unga tonsättare instiftad av Festival O/Modernt och dess konstnärlige ledare Hugo Ticciati.

Det vinnande verket, en drömsk ”felläsning” av sorgmarschen från Beethovens tredje symfoni, uruppförs vid årets Festival O/Modernt och publiceras av Gehrmans Musikförlag.

Frej Wedlunds Piano Quintet, är skriven med en ”felläsning” av Beethovens tredje symfoni, Heroica, som utgångspunkt.

Ur juryns motivering:

”Frej Wedlunds Piano Quintet är ett tekniskt avancerat, intensivt och intellektuellt utmanande verk, som kommunicerar en tydlig vision och skapar sin egen ljudvärld.”

Priset på 1000 Euro delas ut till Frej Wedlund i samband med Festival O/Modernts avslutningskonsert den 19:e juni på Ulriksdals slottsteater – Confidencen. Då uruppförs också Piano Quintet tillsammans med bland annat Beethovens Symfoni nr. 3.

Frej Wedlund är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och går för närvarande på masterprogrammet i komposition vid Det Konglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hans musik har framförts av världsledande ensembler som Ardittikvartetten och ensemble recherche i Norden, Europa och USA. Han har tidigare vunnit bland annat 4×4 Prizes 2016 och North Carolina New Music Initiative 2018 för orkesterverket Half-light on desolation. Stråkkvartetten Plasticity har nyligen rönt stora framgångar, och valts ut till Nordiska Musikdagar 2019, Ung nordisk musik 2019, Mise-En Music Festival 2019, samt listats till brittiska Ivan Juritz Prize 2019.

Lars Nylin