14 maj 2019

Spännande samtal på Off The Record

Formatet är intimt, men ämnena stora på Off The Record, Ifpis och Musikförläggarnas branschklubb. Den sjätte upplagan blev inget undantag, med fokus på intressanta samtal om socialt ansvar i hiphop respektive gaming vs musikbransch.

Off The Record har utvecklat sig till ett litet men ändå stort sätt att uppdatera sig om och omkring musikbranschen. Träffen på Södra Teatern i Stockholm, sju trappor upp i Champagnebaren, var definitivt inget undantag.

Efter att Ifpis Ludvig Werner och Musikförläggarnas Marit Woody hälsat välkommen följde två paneler som nosade vid två ofta diskuterade, men väsensskilda, aspekter på dagens musikbransch:

1) Har hiphopen ett socialt ansvar när texter hos ledande rappare allt ofta grafiskt beskriver våld? 2) Kan musikindustrin lära något av gamingbranschen, ett sammanhang som både numerärt och ekonomiskt passerat musikbranschen de senaste årtiondena?

Off The Record är inte sammanhanget när allt besvaras, men det är klart intressant att få en sortering i ämnen som bredare medier antingen inte bevakar alls, alternativt tar till krigsrubriker om.

I synnerhet gäller detta den första panelen. Efter enorma listframgångar för namn som Z.E. och Einar har det skrivits stora rubriker som framförallt paneldeltagaren Hasan Ramic, frilansjournalist, reagerat på. Nu fick han på ett frankt sätt ventilera detta med Michelle Kadir från Sony och Johan Söderman, forskare, med Amie Bramme Sey som samtalsledare.

Kvartetten var helt ense om rapparnas rätt att konstnärligt skildra vad de ser omkring sig och att det inte kan avkrävas att de tar socialt ansvar för vad andra gör. Ramic avslutade provocerande med att fråga vad Kent, som en jämförelse,  tog för socialt ansvar vid problem i Eskilstuna.

I samtalet Gaming, musikens storebror, vad kan vi lära oss ledde Sven Carlsson – f ö aktuell med en bok om Spotify – blev det mer av en summering av läget, inklusive hur musiken mer och bättre kan komma in i gamingsammanhanget. Hittills har det som bekant oftast handlat om renodlade licenser av musik ELLER att gamingindustrin självt tagit fram musiken, som i megasuccén Minecraft.

Här deltog Karim Walldén från Mojang / Minecraft, Gustav Radell från Google och Jonas Björkbacka, Head of Licensing på Sony/ATV.

MI återkommer med information om nästa Off The Record. Vi räknar redan ner.

Lars Nylin

Foto Rodrigo Paras