14 maj 2019

Soundtrack your brand i Sonos

Svenskgrundade streamingtjänsten Soundtrack your brand, som fokuserar på bakgrundsmusik till affärsverksamheter, har lanserats globalt i Sonos alla högtalare. Ola Sars berättar mer om vad det innebär.

Sedan ett par dagar tillbaka finns Soundtrack tillgänglig som en av streamingtjänsterna genom Sonos appar. Kunder till Soundtrack kan logga in med sina uppgifter och spela upp anpassade spellistor och musik från katalogen, som numera är på ca 50 miljoner licensierade låtar.

Ola Sars, medgrundare och VD, berättar mer om samarbetet:

– Vi har haft som mål att få till ett samarbete med Sonos ända sedan vi startade Soundtrack Your Brand. Deras produkter är mycket populära bland företagare som driver small businesses, en tiondel av alla sådana verksamheter använder t ex Sonos högtalare i USA. Så för oss är det en nyckel för att komma in ännu tydligare på den marknaden och få större exponering för tjänsten.

Sonos har integrerat de flesta konsumenttjänster, som t ex Apple Music, Anghami, Spotify, Deezer, Tidal, SoundCloud och Gaana, men dessa tjänster är till för privat konsumentanvändning och inte för bakgrundsmusik i offentliga miljöer. Trots det är det en majoritet av verksamheterna som just använder sig av privata abonnemang.

– En global undersökning vi gjorde tillsammans med Nielsen visade att det globala missbruket av privata streamingkonton innebär 25 miljarder kronor i tappade intäkter för musikens rättighetshavare. Genom att en laglig tjänst för bakgrundsmusik nu finns tillgänglig på Sonos kan vi öka intäkterna också till kreatörerna.

Samarbetet med Sonos innebär att även högtalartillverkaren får en andel av de abonnemangsintäkter som streamingen drar in. Möjligheten att använda Soundtrack genom Sonos är nu lanserad globalt, även i Sverige, och Ola Sars ser samarbetet som en viktig milstolpe.

– Det har varit en av de mest efterlängtade funktionerna bland våra användare. Vi känner också en viss samhörighet med Sonos, vi är båda ganska små företag i jämförelse med de riktigt stora, och är starkt entreprenörsskopplade. Över 300 000 småföretag använder sig av Sonos högtalarsystem som går alltmer mot att bli en installationsprodukt som monteras i tak och väggar i butiker.

Soundtrack Your Brand har idag användare i mer än 70 länder och har totalt slutit 6 500 licensavtal med olika rättighetshavare.

Daniel Johansson