14 maj 2019

4 SNABBA: Sacha Jean-Baptiste/ESC-aktuell koreograf

Sacha Jean-Baptiste är visuell koordinator och koreograf och en av Sveriges absolut vassaste i sitt gebit. I veckan är hon aktuell med shownumren för Sverige, Cypern och Schweiz i Eurovision Song Contest. MI jagade rätt på henne mitt i repetitionerna i Tel Aviv, för 4 Snabba.

Fans av Melodifestivalen och ESC känner väl till Sacha Jean-Baptiste, som skapat en lång rad visuella produktioner för tävlingarna, ofta ihop med Lotta Furebäck. Hon har också jobbat som visuell koordinator för Idol och Sommarkrysset, och gjort turnéshower med Zara Larsson och senast nu Darin.

Du jobbar med många olika artister och uttryck. Vad är nyckeln till att få ett framträdande att sitta ihop hela vägen?

– Viktigast för mig är att som steg ett ägna mycket tid åt att att lyssna in låten och artisten för att vara säker på att hitta vad jag anser är det magiska snitt som representerar just denna specifika låt och artist visuellt. Det är allt ifrån stora penseldrag till den minsta kamerabilden. Har jag väl hitta konceptet och visionen så går jag stenhårt på det i koncept för ljus, kameraproduktion, scendesign och koreografi. Jag backar inte utan följer magkänslan.

Vad inspireras du av?

– Allt. Främst konst och design så som stillbild och ljusinstallationer. Men kan även fota av ett skyltfönster lysande i natten för att en färgkombination eller en form i det ger mig en tanke.

Du är själv dansare i grunden. Vad fick dig att välja just dans?

– Jag visste tidigt att den känsla jag fick när jag dansade ville jag hålla kvar och bestämde mig för att det skulle bli mitt liv och arbete när jag väl blev vuxen. Jag följde mitt hjärta till dansen och även förbi den till att idag vara koreograf och kreativ producent. Lever min dröm att få göra det jag älskar mest.

Har du något favoritnummer av de du koreograferat för Melodifestivalen och ESC under årens lopp? 

– Oj Så svårt! Är väldigt stolt över att få varit del av många artisters resor i nämnda program. Några som står ut för mig spontant är ESC 2018 med Eleni Foureiras Fuego för Cypern och ESC 2017 med Kristian Kostovs Beautiful Mess för Bulgarien. Två helt olika låtar och uttryck som var roliga att jobba fram.

Christel Valsinger

Foto: Kitty Lingmerth