11 april 2019

Ludwig Göransson, Nile Rodgers mfl låtskrivare kritiserar Spotify

”Ni har utnyttjat oss och försökt splittra oss, men vi står enade”, skriver närmare 100 låtskrivare och producenter i ett öppet brev till Spotify. Bakgrunden är tjänstens överklagande av beslutet att höja låtskrivares royalties för streaming i USA.

På eventet Secret Genius Award hyllade Spotify några av streamingtjänstens mest spelade låtskrivare och producenter 2017, men nu har närmare 100 av dem gått samman i ett öppet brev till Spotifys VD Daniel Ek. Bland de som undertecknad brevet finns Ludwig Göransson, Ali Tamposi, Greg Kurstin, Lunch Money Lewis,  Lori McKenna, Babyface och Nile Rodgers. 

Bakgrunden är Spotifys plan att tillsammans med Amazon, Pandora och Google överklaga höjningen av ersättningsnivåerna från streamingsjänster, som Copyright Royalty Board beslutat om i USA. 

”Vi är sårade och besvikna”  skriver låtskrivarna i brevet som finns att läsa på Billboard.

Även om Spotify inte är den enda tjänsten som överklagar beslutet, så var Spotify det företag som ”fick oss att känna att vi arbetade för att bygga en modern musikindustri tillsammans”, skriver producenterna och låtskrivarna och fortsätter:

”Nu kan vi se den verkliga anledningen till att ni sökte upp oss låtskrivare. Ni har utnyttjat oss och försökt att splittra oss men vi står enade. Vår kamp är för alla låtskrivare: de som kämpar för att bygga upp sin karriär, de i medelklassen och de få som har nått er Secret Genius-nivå. Men ingen av oss är ’hemliga’! VI skapar alla den enda sak ni säljer … låtar. ”

Christel Valsinger