26 mars 2019

Upphovsrätts-direktivet antaget

Det nya upphovsrättsdirektivet röstades vid lunchtid igenom i EU-parlamentet idag. MI har pratat med en lättad och glad Elisabet Widlund Fornelius, VD för Musikförläggarna, som var på plats i Strasbourg.

Efter flera års arbete för en ny lagstiftning om musikskapares upphovsrättsskydd på nätet, antogs till sist EU:s upphovsrättsdirektiv. Omröstningen i Parlamentet slutade med siffrorna 348 mot 276.

Helt fantastiskt, otroligt skönt och en jättestor lättnad, kommenterar Musikförläggarnas VD Elisabet Widlund Fornelius, som fanns på plats under omröstningen.

– Jag är jättestolt över vårt arbete. Massor av upphovspersoner har engagerat sig och våra medlemmar har verkligen hjälpt sina låtskrivare att komma till tals. Det är inte så lätt att sätta sig in i europeisk lagstiftning, men vi har nått fram med att det här är viktigt.

Det handlar inte bara om artikel 13, som fastställer att upphovspersonerna bakom musik får stärkt skydd på nätet genom att tjänsterna måste söka licenser, menar Elisabet Widlund Fornelius. Det finns också annat viktigt som inte kommit fram så bra i debatten, som transparensen. Om man har ett avtal så har man också rätt att få syna hur musiken används.

–  Det är ett jättestort framsteg.

Du såg glad ut på bilder tagna före omröstningen, anade du vartåt det barkade?

Nej, men under debatten kom det starka uttalanden från parlamentariker om att vi måste stå upp för kulturskaparna och det stödet tycker jag inte att vi har haft förut. I Sverige är det ju verkligen inte så att politikerna står upp för kulturfrågorna varje dag. Jag hoppas att det sprider sig!

Vad händer härnäst?

– Nu väntar stakeholderdialoger, det vill säga att alla intressenter ska delta i dialog om hur man ska förverkliga skyddandet av rättigheterna. Därefter är det implentering i svensk lag. Det får ta totalt två år. 

– Vi är inte ute efter någon typ av filtrering, utan bara att tjänsterna ska ha licens. Hur den ska se ut är en förhandlingsfråga mellan tjänsterna och rättighetshavarna.

Ska du fira nu?

– Nej, jag ska åka hem, jag har andra förhandlingar imorgon.

Christel Valsinger