12 mars 2019

”Systrar 1968” vinnare i Rigalans nya musikkategori

Tv-produktionen ”Systrar 1968” blev vinnare av det nyinstiftade priset ”Årets bästa musik i program (scripted)” på Riagalan. Bakom musiken står låtskrivarna Irya Gmeyner och Martin Hederos tillsammans med Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg. Tillsammans med produktionsbolaget Anagram, tog de emot prisstatyetten under galan.  

Låtskrivarna Irya Gmeyner och Martin Hederos fick uppdraget att skriva vinjett och score till TV-serien Systrar 1968 och lyckades, enligt juryn, skapa ett sound som förmedlar en känsla för tiden utan att vara klichéartad. Till sin hjälp tog låtskrivarteamet Irya och Martin in kollegorna Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg på ett par av låtarna som skrevs till serien.

– Vi är väldigt glada för detta pris! Det var den första stora tv-produktion vi gjort ihop. Vi känner att beslutet vi tog att satsa en stor del av budgeten på att spela in i Studio Rymden med fantastiska musiker för att få en levande känsla, får ett rejält erkännande i och med detta pris och all annan fin respons vi fått för musiken. Stort tack! säger Irya Gmeyner och Martin Hederos.

”Årets bästa musik i program (scripted)” delas ut av Musikförläggarna och Stim i samarbete med Film&TV-Producenterna som står bakom Riagalan. Det nya priset syftar till att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv och delades för första gången ut på årets Riagala den 6 mars på Cirkus i Stockholm.

Motiveringen till priset löd:

”I det här dramat får musiken vara en djupt förankrad del av berättelsen. Enkla poplåtar, med ett sound som förmedlar en känsla för tiden, utan att vara klichéartade. Sångtexter som hämtar inspiration i dramat utan vara övertydliga. Musikanvändningen i Systrar 1968 ett är fantastiskt exempel på hur man genom att ta musiken på största allvar kan lyfta och förstärka ett drama.”

Årets musikjury bestod av:

Patrik Sventelius, Senior Advisor, Stim

Oscar Fogelström, kompositör, låtskrivare och musikproducent

Maria Joelsson, produktionschef, Nordisk Film TV

Christer Åkerlund, producent, Meter Television

Marit Woody, kommunikationschef, Musikförläggarna

Christel Valsinger