25 februari 2019

Oscar till Ludwig Göransson

Framgångsvintern fortsätter för Ludwig Göransson. Kompositören från Linköping vann natten till måndag en Oscar för bästa originalmusik, till filmen Black Panther.

34-åringen vann ingen Golden Globe nyligen, men sedan har det rullat på: först en svensk Grammis, sedan några amerikanska Grammys. På det kom nyheten att Ludwig Göransson är nominerad till regeringens exportpris. Men frågan är om inte allt övertrumfas av en Oscar.

Musiken från superhjältefilmen Black Panther tävlade mot den från BlacKkKlansman, If Beale Street Could Talk, Isle of Dogs och Mary Poppins kommer tillbaka. Vinnare blev alltså Göransson, uppvuxen i Linköping, men via en tid på Musikhögskolan i Stockholm sedan många år baserad i Los Angeles.

Han har tidigare mest uppmärksammats för sitt samarbete med Donald ”Childish Gambino” Glover, men har även gjort musik till filmer som Creed och Venom. Han jobbar i nuläget med musik till tv-serien The Mandalorian, som utspelar sig i Star Wars universum.

Även i övrigt var det en musikspäckad Oscarsutdelning. Queen-filmen Bohemian Rhapsody blev galans stora vinnare, och även A Star Is Born och Green Book (som ju handlar om en pianist) hade framgångar. Statyetten för bästa originalsång gick till Shallow med Lady Gaga och Bradley Cooper från just A Star Is Born.

Fotnot: På söndag med start kl 12.03  skildras Ludvig Göransson i en P2-dokumentär av Musikindustrins medarbetare Christel Valsinger, som nyligen besökte Göransson hemma i Kalifornien.

Lars Nylin