29 januari 2019

Förnyat förtroende för utbildningen Musik- & Eventarrangör

I dag tisdag kom beskedet att YH-utbildningen Musik- & Eventarrangör (MEA) i Nyköping får förnyat förtroende att försörja musik- och eventbranschen med kompetens.

Ansökan till höstens utbildningsstart öppnar redan på fredag 1/2. Det är med andra ord bråda dagar för utbildningen, vars andraårsstuderande går ut på sin LIA-praktik om 14 veckor med start i mars.

– Det är fantastiskt roligt att få ett kvitto på att det jobb vi gör är bra, säger utbildningsledare Ida-Lee Brandel som tog över ansvaret för utbildningen i april förra året, och fortsätter: Jag tog själv examen från utbildningen 2008 och jag vet vilken förändring som skett sedan dess både i branschen och upplägget av utbildningen. Det har varit lärorikt och intressant att under dessa månader arbeta med utbildningens utveckling i tätt samarbete med branschen och vår ledningsgrupp. Att dessutom kunna få utökat förtroende från två intag till tre utbildningsstarter betyder att vi kan erbjuda kompetens till branschen ända fram till 2023. Vill rikta ett stort tack till alla arbetslivsreferenser som ställt upp i ansökningsarbetet.

En av referenserna, även kursansvarig i branschkunskap på utbildningen, är Joppe Pihlgren, chef för branschorganisationen Svensk Live. Han säger:

-Det är fantastiskt bra för branschen att MEA får förnyat förtroende. Det är en utbildning som är central för den snabbt växande livebranschens kompetensförsörjning.

”Utbildningen startade redan 2002 i Nyköping, sedan dess har den kontinuerligt levererat kompetens till branschens alla led. Utbildningens stomme är projektledningen som kan anpassas till alla delar av branschen, något som upplevs som utbildningens styrka” skriver utbildningen i ett pressmeddelande.

Lars Redin, vd för liveproducenten Amusement, långvarig kursansvarig i arrangörskap på utbildningen och ledamot i ledningsgruppen säger:

-Beskedet är väldigt glädjande, att återväxten är säkrad. Vi behöver tillströmningen av examinerade, välutbildade personer som tack vare 2 års genomarbetad utbildning både i skolbänken och i praktiken ute i branschen vet vad de gör från dag ett. På Sweden Live förra veckan såg jag alumner från utbildningen i varenda monter. Branschen behöver en genuin, långsiktig utbildning som Musik- & Eventarrangör.

Ida-Lee Brandel fortsätter:

-Det ser likadant ut på bolags- och förlagssidan. Vi har också stark närvaro inom tv-produktioner som Melodifestivalen, Allsång på Skansen m.m. Jag ser jättemycket fram mot att fortsätta vårens arbete och hoppas att snart få starta upp ett ordentligt alumninätverk, något som jag vet är eftertraktat. Det finns så många möjligheter och kompetens inom vårt nätverk. Man stöter hela tiden på ”MEA:or” ute i branschen. Musikbolag, skivbolag, branschorganisationer, start-ups, boknings- och livesidan. Privat och offentlig sektor, överallt finns vi! Men det finns fortfarande mycket som vi kan utveckla. Att ta hand om våra alumner är en del, naturligtvis också att fortsätta att utveckla utbildningsinnehållet och göra utbildningen ännu bättre för kommande studerande de närmsta fyra åren.

Fredrik Dolk, rektor för högre utbildning vid Campus Nyköping avslutar:

-Att Musik- & Eventarrangör, en av de YH-utbildningar vi har haft längst, får förnyat förtroende är viktigt för regionen. Den starka närvaron i branschen sätter Nyköping på kartan.

Lars Nylin