3 januari 2019

Chans till Guldbagge för Sarah Dawn Finer

Gräns, Unga Astrid och Goliat är de filmer som har störst segerchans vid filmens Guldbaggegala. Dem sistnämnda är bland annat nominerad i kategorin Årets musik. Detsamma gäller Halvdan Viking och Innan vintern kommer.

I kategorin Bästa originalmusik är de nominerade Johan Testad (Goliat), Gaute Storaas (Halvdan Viking) respektive Armand Amar (Innan vintern kommer). Mest bekant bland Musikindustrins läsare är möjligen Sarah Dawn Finer, som gör ledmotivet till Halvdan Viking, låten Om du ropar mitt namn är skriven ihop med filmens huvudkompositör Gaute Storaas.

Sarah Dawn Finer har i en TT-intervju beskrivit sångens uttryck som ”filmiskt och nordiskt”. Det är Finers första nya låt på fyra år, något hon förklarar med:

– Jag gjorde fem skivor på sex år. Samtidigt spelade jag in film, pluggade teater i New York, skrev låtar i Nashville och spelade Cabaret i två år. Jag gjorde gig och turnéer, blev sjukskriven och skaffade barn, så jag har verkligen legat i.

Guldbaggen är Sveriges största filmpris och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964. Guldbaggegalan hålls 28 januari på Cirkus i Stockholm. Den sänds i SVT och SVT play.

Programledare är skådespelaren Emma Molin från humorgruppen Grotesco, Molin var förra året programledare vid Grammis.

Lars Nylin