28 december 2018

Wow! Wham! Vann julmatchen på Sverigetopplistan

Årets julrace har en vinnare. Mariah Carey toppade nästan in i kaklet med All I Want For Christmas Is You [Columbia/Sony] men i sista stund spurtade Wham! om med Last Christmas [Epic/Sony]. Sedan följer jul, jul och åter jul med mer än 20 jullåtar i topp. Bara nio av de 50 först placerade låtarna bryter det glittriga mönstret.

Vinnare av svenska låtar blev åter Triad som nummer 3 med Tänd ett ljus [Parlophone/Warner] från 1979. En stark utmanare är norrmannen Frederik ”Freddy Kalas” Auke som i år landade som 6 med Hej Ho [Alter Ego/Universal], låten är från 2015 och en relativ nykomling i sammanhanget.

Även på albumfronten dominerar julen. Michael Bublé toppar med Christmas [Reprise/Warner] medan svenska Odz är en stark nyhet och ”vanligt” album med Zubbkultur [Odz] på plats 5. Den lägger sig därmed faktiskt en plats ovanför Håkan Hellströms Illusioner [Woah Dad/Warner] som var etta förra veckan.

Inför nästa vecka blir det nu en spekulation vilka låtar som tar över efter julparaden. Lady Gaga & Bradley Cooper tappade visserligen till sist från 3 till 23 med Shallow [Interscope/Universal], men den ligger givetvis bra till för en återkomst i topp när jullåtarna åter gått i ide.

Samlingslistan och den fysiska listan toppas fortsatt båda av musiken från Så mycket bättre säsong 9 [Warner/Warner].

Vinyllistan toppas årets sista vecka av Little Jinders trippelt Grammisnominerade Hejdå [Warner/Warner].

Alla övriga fakta på www.sverigetopplistan.se

Lars Nylin