11 december 2018

4 SNABBA: Jerker Edström/ Ström Advokatbyrå

Advokaterna Staffan Boström och Jerker Edström har under många år arbetat med flera av Sveriges ledande artister, låtskrivare, skivbolag och mediaproducenter. Nu startar de  Ström advokatbyrå, tillsammans med advokat Emilia Hempel. En byrå som kommer att vara specialiserad på just musik, media och immaterialrätt. Vi bad Jerker Edström, Partner och VD, att berätta mer.

Varför en advokatbyrå som specialiserar sig på just dessa områden?

 – Vi hanterar ett ganska brett spektrum av frågor – kommersiella avtal, immaterialrätt, transaktioner och tvister när det behövs – men det är väldigt branschspecifikt. Flera av oss har bakgrund från större advokatbyråer men det är vanligt att den här typen av verksamhet drivs i mindre och mer nischad kostym. I LA, New York och London finns några lite större boutiquebyråer som helhjärtat fokuserar på klienter inom media och underhållning och musikbranschen. Vi vill vara det alternativet i Norden.

Vad gör juridiken som rör musik och immateriell rätt – för att hålla oss till Musikindustrins områden – speciell?

– För att bli en bra rådgivare i den här branschen måste man förstå hur musikindustrin är uppbyggd och fungerar från insidan. Vi har lika mycket synpunkter på de kommersiella villkoren som juridiken. Det gör att vi kommer nära våra klienters affärer också vilket är roligt. Dessutom är ju branschen under förändring på många sätt vilket skapar utmaningar och möjligheter och det är givande när man kan hjälpa klienter navigera rätt.

 Vad har ni själva för erfarenhet av musikbranschen?

– Framförallt från bakom-skrivbordet perspektivet tyvärr (även om några av oss är hobbymusiker men det stannade där…). Men vi har ändå fått följa det svenska musikundret på nära håll under låg tid och varit delaktiga i att hjälpa det ut i världen. Det är vi väldigt tacksamma för att få vara med om.

 Vad händer närmast?

– Vi är full gång och har fullt upp! Jag och Staffan Boström har arbetat i det här segmentet länge på vår tidigare byrå och har tack och lov en trogen klientkrets. Vi sitter i Norra Kungstorget på Kungsgatan – inredningen är ett work in progress men utsikten är på plats! Vi har fått med oss vårt närmaste och fantastiska team från tidigare – Malin, Markus och Annli – och har dessutom fått förstärkningar. Emilia Hempel är med oss som Partner från start och har många års erfarenhet som advokat med specialisering mot bland annat Film, TV och tvister. Sara Åsberg ansluter från Universal Music där hon varit på Business Affairs i sex år. Och vi hoppas växa med ett par jurister till ganska snabbt. Det känns som början och fortsättningen på en väldigt spännande resa och vi är supertaggade.

Christel Valsinger