23 november 2018

Swedish Music Hall of Fames VD död efter kort tids sjukdom

Swedish Music Hall of Fames VD Charlotte Wiking är död. Hon avled söndagen den 18 november efter en kortare tids sjukdom. 

Charlotte Wiking handplockades 2012 av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus för att leda arbetet med det nystartade Swedish Music Hall of Fame. Hon kom då från tjänsten som vd för Fotografiska och hade tidigare arbetat på Stockholmsmässan där hon var ansvarig för Stockholm Furniture Fair.

– Lottie var en fantastisk person att arbeta med. Alltid positiv och full av energi. Trots att SMHoF, enligt hennes egna ord, var ”en kulturell startup” så var avtrycket hon gjorde i media stort redan från start, säger Peter Elam Håkansson, styrelseordförande för Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

– Swedish Music Hall of Fame etablerades snabbt som en organisation som hyllar svensk populärmusiks främsta företrädare på ett hedervärt och respektfullt sätt. Detta speglade väl Lotties egen personlighet och hennes sätt att leda arbetet uppskattades av alla, inte minst musiker och musikskapare, som kom i kontakt med henne under åren. Vi alla inom styrelsen saknar inte bara en arbetskamrat, en mycket kär vän fattas oss. Våra varmaste tankar är med familjen.

Charlotte Wiking etablerade, med begränsade resurser och på kort tid, Swedish Music Hall of Fame som ett respekterat varumärke och en ansedd utmärkelse. Det mediala genomslaget har ökat för varje år och de årliga invalen med tillhörande hyllningsceremoni har blivit en angelägenhet för musikälskare i alla åldrar och musikskapare från alla genrer.

– Swedish Music Hall of Fame har i mångt och mycket byggt på Lotties oerhörda engagemang. Detta är ett tungt besked på så många plan. Vi har inte bara förlorat en god vän utan också en sann visionär som såg musikens kraft som kulturbärare och historieberättare, säger Anna Charlotta Gunnarson, juryordförande för Swedish Music Hall of Fame, i ett pressmeddelande.

– Lottie var ett under av dedikation till sitt uppdrag. Hon brann för alla aspekter av Swedish Music Hall of Fame på ett så kunnigt och varmt sätt, säger Lars Nylin, tillträdande juryordförande (efter Anna Charlotta Gunnarson).

Under 2018 ledde Charlotte Wiking arbetet med att skapa ett fysiskt Hall of Fame i Scenkonstmuseets lokaler och var i full färd med att utveckla och fördjupa det nya samarbetet med Musikverket, som ett led i sin mission att etablera populärmusiken som en självklar del det svenska kulturarvet. Hon var också djupt engagerad i att bygga upp ett nätverk med liknande initiativ i Norge, Danmark och Island.

– Lotties betydelse för Swedish Music Hall of Fame kan inte överskattas, men nu är det upp till oss andra att se till att hennes livsverk lever vidare. Hon var min närmaste kollega och en vän för livet. Att vi aldrig mer kommer att träffas går inte att ta in, säger Björn Alverfeldt, redaktör Swedish Music Hall of Fame.

Charlotte Wiking blev 48 år. Hon efterlämnar make och tre barn.

Christel Valsinger