1 oktober 2018

Största stipendiet till Christina Nilsson

Operasångerskan Christina Nilsson har tilldelats Sveriges största musikstipendium. Sixten Gemzéuz stipendium är på 500 000 kronor och delades ut av konungen på Kungliga Slottet i Stockholm.

Prisutdelningen skedde i samband med att musikveckan Musik på Slottet avslutades. Sixten Gemzéus stora musikstipendium delades för andra året i rad ut till en begåvning och framtidsnamn inom svensk musik. Stipendiet uppgick till 500 000 kr och är därigenom Sveriges största nationella musikstipendium.

I år tilldelades stipendiet operasångerskan Christina Nilsson. Hon föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium. Hon har uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan; där hon under 2018 gjort succé i titelrollen i Aida och har rosats av både kritiker och publik. 2015 blev hon känd för den stora allmänheten för sitt framträdande på Allsång på Skansen.

Motiveringen löd:

”Christina Nilsson är en ung sopran med en stor begåvning och en enorm utvecklingspotential. Hon har en uttrycksfull och mogen röst med både dramatisk och lyrisk timbre. Hon besitter ett stort kunnande om sina roller, har djupa tankar bakom det hon sjunger och är en mångsidig skådespelare, vilket gör henne till en komplett operasångare.”

– Det är en ära att emotta Sixten Gemzéus stora musikstipendium. Det är en bekräftelse på att allt mitt hårda arbete ger resultat och att andra uppskattar det jag gör, det känns väldigt hedrande och roligt, säger Christina Nilsson i ett pressmeddelande.

Lars Nylin