19 september 2018

EU-direktivet försvaras av debattörer

Att EU:s nya upphovsrättsdirektiv röstades igenom förra veckan, möttes initialt med häftiga och negativa reaktioner från vissa debattörer och skribenter. Men nu kommer positiva reaktioner på beslutet.

Till exempel skriver Sanna Wolk, professor i juridik, skriver i tidningen Fokus om hur ”starka slagord om bland annat internetcensur blockerar debatten om moderniseringen av EU:s upphovsrättsliga lagstiftning”.

https://www.fokus.se/2018/09/eu-dodar-inte-det-fria-internet/

Sam Sundberg skriver i Svenska Dagbladet om det orimliga i att Facebook och Google plockar in 84% av alla annonspengar på Internet, när de inte själva producerar innehållet:

https://www.svd.se/nej-eu-dodar-inte-natet–men-google-och-facebook-kan

Åsa Berndtsson, Konstnär samt ordförande i Bildupphovsrätt i Sverige, lyfter i ett debattinlägg i Aftonbladet det faktum att upphovsrätten finns inskriven i de mänskliga rättigheterna: ”’var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han ellerr hon är upphovsman.’ Men så fungerar det inte på delningsplattformarna idag. Där tar alla vad de vill ha. Och de företag som tjänar pengar på det vill inte betala.”

https://www.aftonbladet.se/a/On9ed1

Christel Valsinger