19 september 2018

De kan vinna Jazzkatten

Bo Sundström från Bo Kaspers Orkester leder utdelningen av P2 Jazzkatten den 16 oktober som direktsänds i radio. Nu är det klart vilka som har chans på årets priser.

P2 Jazzkatten är Sveriges Radios årliga hyllning till svensk jazz och har delats ut sedan 1993. Priset är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Fasching och Stockholm Jazz Festival och delas ut i kategorierna Årets musiker, Årets nykomling, Årets kompositör, Årets grupp och Guldkatten – ett specialpris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser.

Vinnarna röstas fram av både lyssnarna och Sveriges Radios jury och avslöjas på galan den 16 oktober. Då delas även Juryns specialpris ut till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv, ett pris som instiftades 2016. 

Årets nominerade är:

Guldkatten

Ann-Sofi Söderqvist, trumpet, kompositör, arrangör
Bobo Stenson, piano
Jan Allan, trumpet
Rigmor Gustafsson, sång
Ulf Wakenius, gitarr

Årets musiker

Goran Kajfeš, trumpet
Jon Fält, trummor
Mats Äleklint, trombon
Michala Östergaard-Nielsen, trummor
Susana Santos Silva, trumpet

Årets grupp

Agnas Bros
Goran Kajfeš Subtropic Arkestra
JH3
Magnus Lindgren Stockholm Underground
We Float

Årets kompositör

Calle Rasmusson
Georg Riedel
Johan Lindström
Lisa Ullén
Susanna Risberg

Årets nykomling

Amanda Ginsburg, sång
Elin Andersson, trumpet
Henning Ullén, trumpet
Povel Widestrand, piano
Terese Lien Evenstad, fiol

P2 Jazzkatten direktsänds i P2 inför publik på Fasching i Stockholm den 16 oktober kl. 19.00–22.00. På scen under kvällen står Amanda Ginsburg, Malin Wättring, Joel Lyssarides Trio, Hurrakel! samt Blacknuss. Dessutom uruppför Malin Wättring beställningsverket Dancer som hon specialskrivit för P2 i och med att hon blev Årets kompositör i fjol.

Från och med den 19 september, fram till den 30 september, kl 23.59, kan publiken vara med och rösta fram vinnarna i dessa fem kategorier. Mer information finns på http://sverigesradio.se/p2jazzkatten

Christel Valsinger