18 september 2018

Starkt om svensk jazz

I boken Frihetens blå toner – en berättelse om svensk jazz [Carlsson Förlag] summerar Göran Jonsson svensk jazzhistoria.

Göran Jonsson, till vardags skribent på DI, säger om boken till MI:

-Den börjar på 1920-talet och sträcker sig fram till i dag, därmed följer den ju musikindustrins utveckling kan man säga. Jag skriver om skivbolag, framför allt Metronome förstås, skivpriser som OJ:s Gyllene skivan och Grammis, och alldeles i slutet nämns hur botten går ur den fysiska försäljningen och ersätts av strömmade tjänster.

Jonssons grepp gör att han omfamnar den svenska jazzens historia från att svebskar på 1920-talet hämtade hem jazz från New York och fram till Esbjörns Svenssons Trio och andra exempel på genrens styrka i modern tid. Men Jonsson drar även paralleller till samhället i övrigt, ett av skälen till att en imponerad Jan Gradvall skrivit: Den mest välresearchade och användbara boken om svensk jazzhistoria”.

Lars Nylin